UN: Napredak u pregovorima o prelaznoj vladi Libije

Učesnici na pregovorima u Ženevi dogovorili su se o mehanizmu za izbor nove vlade, o čijem je formiranju bilo riječi u polemikama glavnih frakcija u zemlji.

Stephanie Williams Williams je upozorila kako će i dalje biti 'onih koji žele poremetiti' napore za izgradnju mira (EPA)

Politički dijalog u Libiji pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda postigao je napredak u dogovoru s novom prelaznom vladom, koja će nadgledati pripreme za decembarske izbore, saopćeno je iz UN-a.

Razgovori u Ženevi, strukturirani oko foruma libijskog političkog dijaloga, odvijali su se usred snažnog međunarodnog napora da se postigne mirno rješenje građanskog rata u Libiji.

Sve prethodne diplomatske inicijative su propale, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Učesnici u pregovorima u Ženevi dogovorili su se o mehanizmu za izbor nove vlade, o čijem je formiranju bilo riječi u polemikama glavnih frakcija u zemlji.

Vršiteljica dužnosti izaslanika UN-a za Libiju Stephanie Williams rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi da su članovi savjetodavnog odbora “ispunili svoju odgovornost konstruktivnim duhom, kooperativnim naporima i velikom dozom patriotizma“.

Predstavljene sve regije

Prema njenim riječima, sporazum predstavlja “najbolji mogući kompromis“ po tom pitanju i da bi mogao dovesti do izbora prelazne vlade “za nekoliko sedmica“.

Međutim, upozorila je kako će i dalje biti “onih koji žele poremetiti“ napore za izgradnju mira.

Savjetodavni odbor je dio foruma sa 75 članova koji predstavlja sve tri glavne regije Libije.

Odbor od 18 članova predložio je da izborni kolegij svake regije imenuje predstavnika u tročlanom predsjedničkom vijeću, rekla je Williams.

Premijera bi izabrao forum sa 75 članova., a uspješni kandidat trebao bi dobiti 70 posto glasova.

Jedinstveni izvršni kadar

Williams je kazala kako će forum glasati o predloženom mehanizmu u ponedjeljak, a rezultati se očekuju sljedećeg dana.

Prelazna vlada bila bi “privremeni jedinstveni izvršni kadar, u kojem bi radile libijski patriote koji žele dijeliti odgovornost, a ne dijeliti kolač“, rekla je izaslanica UN-a.

Forum je dio napora UN-a da zaustavi haos koji je progutao naftom bogatu sjevernoafričku državu nakon svrgavanja i ubistva višedecenijskog vladara Muammara Gaddafija 2011. godine.

Lani je postignut sporazum o održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora 24. decembra ove godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada