Italiji nedostaju vakcine, u Njemačkoj vidljivi rezultati mjera

Brojevi se smanjuju, što je dobro, ali smo i dalje vrlo daleko od mjesta gdje želimo biti, ocijenio je njemački ministar zdravlja.

Pfizer, proizvođač jedine vakcine koja se sada koristi u Italiji, smanjuje broj isporučenih vakcina (EPA)

Novim tipom korona virusa u svijetu je zaraženo više od 95,48 miliona ljudi, dok je od posljedica zaraze preminulo 2.039.695 osoba, pokazuju podaci objavljeni na stranici Worldometer.

Najviše slučajeva zaraze potvrđeno je u Sjedinjenim Američkim Državama (24.482.050), a od posljedica bolesti umrle su 407.202 osobe.

Ostale zemlje s najviše zaraženih korona virusom su Indija (10.572.672), Brazil (8.488.099), Rusija (3.568.209), Velika Britanija (3.395.959) Francuska (2.910.989), Turska (2.387.101), Italija (2.381.277), Španija (2.252.164), Njemačka (2.050.099), Kolumbija (1.908.413), prenosi Anadolija.

Italiji nedostaju vakcine

Od početnog entuzijazma zbog uspjeha kampanje vakcinacije u Italiji, do sada je protiv bolesti COVID-19 vakcinisano više od milion osoba, a štampa sve više prostora daje činjenici da Pfizer, proizvođač jedine vakcine koja se sada koristi u Italiji, smanjuje broj isporučenih vakcina.

Dnevni list Messaggero piše da proizvođač Pfizer/BioNTech samostalno i samoinicijativno odlučuje kojim će italijanskim regionima smanjiti broj isporučenih vakcina, prenosi Tanjug.

List piše da je zbog toga u pitanju druga obavezna vakcinacija onih koji su već primili prvu dozu i ukoliko ne budu na vrijeme vakcinisani po drugi put, i prvi dio vakcinacije će biti izgubljen.

Također, list otkriva da u ovakvom slučaju države koje su potpisale ugovore o nabavci Pfizerove vakcine ne mogu utjecati na dinamiku isporuke jer to u ugovoru nije predviđeno.

U posljednja 24 sata u Italiji je otkriveno 12.000 novozaraženih korona virusom (EPA)

U Italiji tipične vikend oscilacije broja zaraženih i preminulih od posljedica zaraze korona virusom posljedica su manjeg broja testiranja, a ne toga što broj realno opada, piše agencija Ansa.

U posljednja 24 sata otkriveno je 12.000 novozaraženih od korona virusa, a broj preminulih je 377.

Američki CDC: Mogli bi izgubiti još mnogo života

Za manje od godinu dana korona virus je odnio živote oko 400.000 Amerikanaca, a Rochelle Valensky, novi direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), smatra da bi u samo narednih mesec dana još 100.000 života moglo biti izgubljeno zbog te bolesti.

“Do sredine februara očekujemo pola miliona smrtnih slučajeva u ovoj zemlji“, rekao je Valenski za CBC, prenosi Tanjug.

Njemačka: Vidljivi rezultati mjera

Njemački ministar zdravlja Jens Spahn izjavio je da “iako su mjere za suzbijanje COVID-19 počele da pokazuju rezultate, dalji napori su potrebni da se virus trajno stavi pod kontrolu”.

Dalje smanjenje socijalnih kontakata i opća mobilnost zemlje su potrebni, a trebalo bi još više razmotriti rad od kuće, rekao je Spahn za ARD, prenosi Reuters.

“Izgleda da se brojevi smanjuju, što je dobro, ali smo i dalje vrlo daleko od mjesta gdje želimo biti”, ocijenio je njemački ministar zdravlja.

Novi soj se širi mondenskim skijaškim centrom

Nakon što je u švicarskom Wengenu novi soj korona virusa prouzrokovao brojne zaraze, sada prijeti i da od Saint Moritza napravi novo žarište.

Novo žarište u Švicarskoj (EPA)

U Saint Moritzu utvrđeno je već brzo širenje novog soja, a kako bi se to zaustavilo nadležne vlasti odmah su reagirale. Dva hotela su stavljena pod karantin, a uz to je planirano i masovno testiranje gostiju i zaposlenih, prenosi Tanjug.

Do daljnjeg su zatvorene škole, obdaništa i škole skijanja, a pored toga je uvedena i obaveza nošenja maski na otvorenom.

U Rusiji skoro 23.000 novozaraženih

U Rusiji je u protekla 24 sata registrovano 22.857 novih slučajeva korona virusa, a od početka pandemije potvrđeno je ukupno 3.591.066.

To je najmanji broj novozaraženih od 13. januara, kada je bilo 22.850 novoinficiranih, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Od korona virusa umrla je još 471 osoba, a od početka pandemije umrlo je ukupno 66.037 ljudi.

Izvor: Agencije