Iran apelira da se ne objavljuju detalji nuklearnog programa

Njemačka, Francuska i Velika Britanija rankije su ‘pritisnule’ Islamsku Republiku da odustane od svog plana obogaćivanja uranija.

Zapadne zemlje kažu da Teheran nema vjerodostojan civilni razlog za obogaćivanje uranija (EPA)

Iran je pozvao agenciju za nuklearni nadzor Ujedinjenih naroda da izbjegava objavljivanje “nepotrebnih” detalja o nuklearnom programu Teherana, javila je državna TV, nakon što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija rekle da Teheran nema vjerodostojan civilni razlog za obogaćivanje uranija.

U izvještaju se citira izjava iranskog nuklearnog odjeljenja u kojoj se od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) traži da izbjegava objavljivanje detalja o iranskom nuklearnom programu koji mogu izazvati zabunu, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Očekuje se da IAEA izbjegava da pruža nepotrebne detalje i spriječi popločavanje tla za nesporazum“ u međunarodnoj zajednici, navodi se u izjavi, bez širih obrazloženje.

Obogaćivanje metalnog uranija

U subotu su Njemačka, Francuska i Velika Britanija “pritisnule” Iran da odustane od svog plana obogaćivanja metalnog uranija, nazivajući ga “najnovijim planiranim kršenjem“ nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama.

Cilj sporazuma je spriječiti Iran da razvije nuklearnu bombu, što Iran insistira da ne želi uraditi.

“Iran nema vjerodostoju civilnu upotrebu uranija“, navodi se u zajedničkom saopćenju i ističe da “proizvodnja uranija ima potencijalno ozbiljne vojne implikacije”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada