Francuska nesklona uvođenju evropskih COVID pasoša

Francuski državni sekretar za evropske poslove je naveo kako Pariz smatra da je prerano za ovakav korak.

Naša koncepcija zaštite i pristupa vakcini nije takva, navode iz Pariza (EPA)

Francuska je nesklona uvođenju COVID pasoša unutar Evropske unije i smatra da to pitanje ne bi trebalo biti na dnevnom redu Evropskog vijeća ove sedmice, izjavio je francuski državni sekretar za evropske poslove Clement Beaune.

“Vrlo smo neskloni tome prijedlogu. Govorimo li o komadu papira, dokumentu koji bi vam omogućio putovanja po Evropi, mislim da je prerano za to. Takva se rasprava ne bi trebala voditi, s obzirom na to da kampanja vakcinisanja protiv korona virusa tek počinje posvuda u Evropi i bilo bi skandalozno kada bi za neke vrijedila drukčija pravila u odnosu na druge. Naša koncepcija zaštite i pristupa vakcini nije takva“, rekao je za on za radio France Info, prenosi Hina.

Predsjednik Vlade Kyrgiakos Mitsotakis ranije je pozvao EU da usvoji “standardiziranu“ potvrdu o vakcinaciji, koja bi omogućila poticaj turističkoj industriji, opustošenoj zbog posljedica pandemije korona virusa.

Zamisao je to kojoj je Evropska komisija sklona, kazala je njena predsjednica Ursula von den Leyen, spominjući “medicinski imperativ“.

WHO protiv ‘u ovom trenutku’

Nasuprot tome, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) toj se zamisli na globalnom nivou “u ovom trenutku“ protivi.

“Ideja je to o kojoj, po mišljenju službenog Pariza, sada ne bi trebali otvarati raspravu. Kad se generalizira pristup vakcini, tada će to biti potpuno drugačija tema“, rekao je Beaune.

Pritom je spomenuo situaciju u kojoj su se našli pogranični radnici, a među njima je i oko 350.000 Francuza.

“Planiramo pojačati mjere nadzora unutar evropskog prostora“, kazao je Beaune, uvjeravajući da neće doći do zatvaranja granica šengenskog područja.

“Istovremeno provjeravamo i vrste testova koje možemo tražiti. Razmatramo popis antigenskih testova koji bi bili priznati u cijeloj Evropi, jer danas to još nije slučaj.“

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada