B-52 ponovo nad Bliskim istokom, Iran osudio zastrašivanje

Mohammad Javad Zarif kaže da bi SAD-u bilo bolje da vojni budžet preusmjeri na zdravlje poreznih obveznika.

'Patrola prisutnosti“ obavljena je u okviru „odbrambenih ciljeva“ CENTCOM-a, navedeno je (Ustupljeno Al Jazeeri)

Sjedinjene Američke Države ponovo su poslale bombardere B-52 na nebo iznad Bliskog istoka, dok je Iran odgovorio da im bilo bolje da svoj vojni budžet preusmjere na zdravstvenu njegu Amerikanaca, umjesto što ga troše na taktiku zastrašivanja.

Američka centralna komanda (CENTCOM) objavila je da je „patrola prisutnosti“ poletjela u okviru „odbrambenih ciljeva“ CENTCOM-a.

Najnoviji letovi dolaze u trenucima dok analitičari upozoravaju da bi odlazeći američki predsjednik Donald Trump mogao preduzeti vojnu akciju protiv Irana u posljednjim danima svog mandata.

U posljednjih nekoliko sedmica, američka vojska preduzela je nekoliko koraka kojima je upozorila Iran, dok je javno govorila da ne planira, niti je dobila takve instrukcije“, da  pokrene neprovociranu akciju protiv Teherana.

‘Ne plašimo se slomiti agresore’

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif osudio je misiju aviona B-52, navodeći da je taj potez namijenjen zastrašivanju Irana, te je dodao da bi SAD-u „bilo bolje da milijarde iz vojnog budžeta potroši na zdravlje svojih poreznih obveznika“.

“Iako nismo pokrenuli nijedan rat u više od 200 godina, ne plašimo se slomiti agresore“, poručio je Zarif na Twitteru.

Posljednji prelet aviona sposobnog da ponese 32.000 kilograma oružja, uključujući i nuklearnu bombu, obavljen je dan nakon što je Revolucionarna garda Irana testirala projektile velikog dometa i dronove na kopnenim i metama na moru.

Izvor: Al Jazeera + Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada