Australija: Upitno otvaranje granica uprkos vakcinaciji

Čak i ako imamo velik dio vakcinisane populacije, ne znamo hoće li to spriječiti prijenos virusa, kaže australski dužnosnik.

Australija je u ponedjeljak izvijestila o nula lokalnih slučajeva korona virusa (EPA)

Australija ove godine možda neće u potpunosti otvoriti svoje međunarodne granice, čak i ako većina stanovništva bude vakcinisana protiv bolesti COVID-19, izjavio je australski zdravstveni dužnosnik, iako ta država trenutno nema nijedan lokalni slučaj COVID-19.

Australske vlasti također razmatraju potencijalne štetne učinke vakcine Pfizer, nakon što je Norveška izvijestila o nekolicini smrtnih slučajeva starijih ljudi nakon vakcinacije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Čak i ako imamo velik dio vakcinisane populacije, ne znamo hoće li to spriječiti prijenos virusa”, rekao je dužnosnik.

Bez lokalnih slučajeva zaraze

Australija, koja je upravljala koronakrizom bolje od mnogih drugih država kroz ciljana zatvaranja, visoku stopu testiranja i traženja kontakata, izvijestila je u ponedjeljak o nula lokalnih slučajeva korona virusa.

Država Victoria, koja je domaćin Australian Opena, izvijestila je o četiri pozitivna slučaja kod inozemnih putnika, koji su svi povezani s tenisom, a ukupno ih je bilo devet.

Slučajevi su potaknuli vlasti da tri čarter leta Australian Opena pošalju u tvrdi karantin, prisiljavajući više od 70 igrača na 14-dnevnu izolaciju u hotelskim sobama.

Izvor: Agencije