Revolucija i milijarde u rukama porodice Ben Alija

Članovi porodice bivšeg predsjednika Tunisa razišli su se po brojnim zemljama i tamo žive daleko od očiju javnosti, odnijevši sa sobom bogatstvo koje su godinama akumulirali.

Nekadašnji predsjednik Tunisa Ben Ali s porodicom (Tuniska štampa)
Nekadašnji predsjednik Tunisa Ben Ali s porodicom (Tuniska štampa)

Od svrgavanja režima tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija, koji je pobjegao iz zemlje nakon demonstracija 2011. godine, članovi njegove porodice razišli su se po brojnim zemljama i tamo žive daleko od očiju javnosti, odnijevši sa sobom bogatstvo koje su godinama akumulirali u svojim rukama.

Prema izvještaju Svjetske banke iz 2014. godine, porodica Ben Ali je kontrolirala 21 posto ekonomije zemlje.

Neki od članova porodice Ben Ali su umrli, a druge progoni pravosuđe, s tim da se još uvijek nije uspjelo doći do nadoknade štete koju su nanijeli brojnim ekonomskim sektorima i porodicama koje su bile žrtve njihove arogancije.

Supruga i njena dva brata

Leila Trabelsi (64), supruga Ben Alija, koju većina Tunižana naziva “frizerkom”, zbog skromnih početaka, i dalje živi u Jeddi sa sinom Mohammadom i kćerkom Nessrin.

Ona je jedna od najomraženijih figura režima Ben Alija za Tunižane i suočava se sa sudskim progonom u nizu slučajeva.

Leilina dvojica braće, Imad i Belhassen Trabelsi, optuženi su da su stekli veliko bogatstvo prisvajanjem nacionalne imovine u Tunisu, što je porodici Trabelsi omogućilo da uspostavi imperiju koja je dominirala maloprodajom, nekretninama, kanalima distribucije, komunikacijama, medijskim kompanijama i agencijama koje se bave prodajom automobila.

Belhassen (58) smatra se “kumom” porodice i najbogatijim poduzetnikom.

Jahtom je pobjegao u Italiju 14. januara, a potom je privatnim avionom odletio u Kanadu, gdje je živio u stanu u zgradi u Montrealu do 2016. godine.

Neuspješna nagodba u stotinama miliona

Kada su mu vlasti odbile odobriti azil, napustio je zemlju i nestao.

Belhassen je Komisiji za istinu i dostojanstvo, koja je formirana radi razmatranja slučaja tranzicijskog pravosuđa u Tunisu (1955-2013), predao zahtjev za postizanje nagodbe u zamjenu za vraćanje pronevjerenih sredstava.

Ponudio je milijardu tuniških dinara (oko 350 miliona eura), no nagodba je bila bezuspješna.

Nakon tri godine bijega, francuske vlasti uhapsile su Belhassena u martu 2019. godine na jugu zemlje, pod optužbom za pranje novca.

Francusko pravosuđe trenutno razmatra zahtjev tuniških vlasti za izručenje Belhassena, koji je u svojoj zemlji osuđen na 33 godine zatvora u odsutnosti u slučajevima sumnjivih transakcija.

Što se tiče Imada Trabelsija (46 godina), najpoznatijeg Trablesija u Tunisu, on je u zatvoru u toj zemlji još od 2011. godine.

‘Omiljeni zet’ završio na Sejšelima

Uhapšen je na aerodromu dok je s više članova svoje porodice pokušavao pobjeći u Francusku na dan pada režima Ben Alija, 14. januara 2011. godine.

Imad se smatra jedinom istaknutom ličnošću u porodici Ben Ali, koja je tužena i osuđena na 100 godina zatvora.

Leila je imala još dvojicu braće, o kojima se nije puno znalo, a to su Moncef i Mourad Trabelsi.

Moncef je umro u zatvoru od tumora na mozgu 2013. godine, u 63. godini života, a Mourad, koji je patio od mnogih bolesti, umro je u aprilu 2020. godine, zbog medicinskog nemara u zatvoru, prema tvrdnjama njegove porodice.

Sakher El Materi (39 godina), bivši suprug Nessrine Ben Ali, poznat kao “omiljeni zet” Ben Alija i njegove supruge, otišao je na Sejšele krajem 2012. godine.

Organizacija IWatch, specijalizirana za praćenje slučajeva korupcije u Tunisu, sugerira da je dobio državljanstvo Sejšela.

Najveći trgovački konglomerati u zemlji

El Materi je 2017. godine stupio u pregovore s Komisijom za istinu i dostojanstvo, u pokušaju da postigne dogovor koji bi mu jamčio siguran povratak u Tunis, nudeći 500 miliona dinara (oko 175 miliona eura) kao odštetu državi.

Francuske vlasti su uhapsile njegovog oca Moncefa El Materija tokom krstarenja u junu 2011. godine, na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisalo tuniško pravosuđe 2011. godine.

Francusko pravosuđe je odbilo njegovo izručenje Tunisu.

Što se tiče Marwana al-Mabrouka, bivšeg supruga Cyrine Ben Ali, kćerke Ben Alija iz prvog braka, riječ je o poduzetniku koji je rijetko razgovarao s medijima.

Mabrouk s braćom vodi najveće trgovačke konglomerate u zemlji.

Vlasnici su lanca trgovina za prodaju prehrambenih artikala, automobila i nekoliko banaka, a pravosuđe je zamrzlo jedan dio njihove imovine 2011. godine.

Iz Emirata stigao u – zatvor

Međutim, 2019. godine uspijeva vratiti jedan dio imovine, uključujući udio u francuskoj telekomunikacijskoj kompaniji Orange, kada je Evropska unija ukinula sankcije protiv njega, nakon čega je kompanija povratila ovaj udio.

Slična je bila i sudbina Slima Chibouba (61), jedne od figura režima Ben Alija koja je bila najbliža građanima, jer je vodio najveći nogometni klub u zemlji Esperance Sports.

Oženjen je s Dorsaf, drugom kćerkom Ben Alija iz prvog braka.

U zemlju se vratio iz Ujedinih Arapskih Emirata 2014. godine kako bi postigao nagodbu, a trenutno se nalazi u zatvoru.

Izvor : Agencije

Povezane

Krajem jula Tunis otvara granice za strane turiste nakon ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa. Nadležni, turistički radnici i svi oni koji su na ovaj ili onaj način povezani sa turizmom nadaju se da će posjetioci pomoći oživljavanju te industrije, koja je pretrpjela mnoge udarce i prije pandemije. Ipak, čini se da ih čeka put […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO