Poginula četiri, spašeno šest mornara nakon brodoloma

Zvaničnici objavili da brod nije plovio pod ruskom zastavom, kako je ranije objavljeno već pod zastavom države Palau.

Uzrok incidenta nije bio odmah jasan (Anadolija)
Uzrok incidenta nije bio odmah jasan (Anadolija)

Šest osoba je spašeno, a četiri su poginule kada je ukrajinski teretni brod sa 12 članova danas potonuo pored obale turske crnomorske provincije Bartin, prenosi agencija Tanjug.

„Šest osoba je spaseno sa teretnog broda“, rekao je guverner provincije Sinan Guner, a preneo TASS pozivajući se na Anadoliju.

U međuvremenu, stigle su i loše vesti, pošto je guverner Guner saopćio da su četiri osobe sa broda poginule i da su njihova tijela pronađena.

Guverner grada Bartin je ranije izjavio kako je teretni brod koji je plovio pod ruskom zastavom potonuo u blizini lokacije Inkumu. Guner je u izjavi za novinare kazao da je bilo teško doći do tačnih informacija o potonulom brodu, jer nije imao nikakve veze sa lukom u turskom gradu Bartin, odakle je saopćeno da je došlo do potonuća.

On je napomenuo da su zvaničnici iz Ankare potvrdili da brod nije plovio pod ruskom zastavom već pod zastavom Republike Palau.

Guner je kazao da se brod pod imenom “Arvin“ kretao iz Gruzije ka Bugarskoj, te da je zbog loših vremenskih uslova prišao luci u Bartinu, imao je 13 članova posade.

Mornari državljani Ukrajine

Napomenuo je da su svi članovi posade državljani Ukrajine, a ne Rusije, kako je prethodno saopćeno.

Dodao je da su akcije spašavanja otežane zbog veoma loših vremenskih uslova na Crnom moru.

Guner je ranije izjavio da je zatražena pomoć i od drugih civilnih brodova, a da se članovi posade nalaze na tri čamca za spašanje.

“Vremenski uslovi su loši te sprečavaju ekipe za spašavanje, ali ćemo se potruditi da izvučemo brod bilo da je riječ o većem ili privatnom brodu“, rekao je Guner.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO