Nasilni protesti zbog teške ekonomske situacije u Tunisu

Demonstracije se događaju dok afrička država obilježava desetu godišnjicu revolucije koja je srušila nekadašnjeg predsjednika Zine El Abidine Ben Alija.

Protesti su izbili i u nekoliko područja glavnog grada, uključujući Ettadamen, Mallassin i Fouchanu i Sijoumi (EPA - Ilustracija)

Nasilni protesti, izazvani teškom ekonomskom situacijom, izbili su u subotu navečer u najmanje šest tuniskih gradova, uključujući glavni grad Tunis i obalni grad Sousse.

Demonstracije se događaju dok Tunis obilježava desetu godišnjicu revolucije koja je srušila nekadašnjeg predsjednika Zine El Abidine Ben Alija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Svjedoci u Sousseu rekli su da su sigurnosne snage bacile suzavac kako bi rastjerale stotine demonstranata koji su blokirali ceste i zapalili gume.

Sigurnosni izvori tvrde da su učesnici protesta u Sousseu provalili u trgovine.

Država na rubu bankrota

Sukobi su se dogodili i u gradu Kalaa Kebira, u blizini Soussea.

Desetljeće nakon revolucije protiv raširene nezaposlenosti, siromaštva, korupcije i nepravde, Tunis je krenuo prema demokratiji, ali njegova se ekonomska situacija pogoršala i zemlja je sada postala na rubu bankrota.

Premijer Hichem Mechichi je rekonstruirao Vladu, s novim ministrima u ministarstvima unutrašnjih poslova, pravosuđa i energetike…

Nasilni protesti dogodili su se i u nekoliko područja glavnog grada, uključujući Ettadamen, Mallassin i Fouchanu i Sijoumi.

Izvor: Agencije