Joe Biden, predsjednik od kojeg Amerika očekuje normalnost

Novi predsjednik je obećao da će zaklopiti stranicu drskog i beskompromisnog ponašanja Donalda Trumpa i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti. 

Joe Biden će 20. januara prisegnuti za 46. američkog predsjednika (Reuters)

Joe Biden, koji je većinu života proveo u Washingtonu kao demokratski senator i potpredsjednik, napokon će preuzeti uzde vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Biden će 20. januara prisegnuti za 46. američkog predsjednika, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Zbog jačanja pandemije i povećanja sigurnosti nakon nedavnog smrtonosnog napada na Kongres, njegova inauguracija bit će kao nijedna prije.

Predsjednik na isteku mandata Donald Trump neće doći svom nasljedniku na inauguraciju, u još jednom kršenju tradicije i pristojnosti na kraju svog haotičnog četverogodišnjeg mandata.

Neće Trumo lako otići u prošlost

Biden je obećao da će zaklopiti stranicu Trumpovog drskog i beskompromisnog ponašanja i vratiti američku politiku u stanje uljudnosti.

Planira obrnuti ključne Trumpove politike – vratiti SAD u Pariski klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

No, Biden neće moći tako brzo poslati Trumpa u prošlost, jer bi suđenje nekretninskom mogulu moglo zasjeniti prve dane njegovog predsjedništva.

Biden je pozvao vođe Senata da izbjegnu preintenzivno suđenje, kako bi se mogli usmjeriti na potvrđivanje njegove administracije.

Hitne tačke dnevnog reda nove administracije su borba s pandemijom, povezana ekonomska kriza i haos zbog uvođenja masovnog vakcinisanja.

Najstariji predsjednik u američkoj historiji

Bidenove izglede da provede svoj program podigla je nedavna pobjeda dvojice demokrata u utrci za Senat u Georgiji, što je rezultiralo ravnomjernim brojem republikanaca i demokrata u Gornjem domu parlamenta.

Presudni glas tako pripada budućoj potpredsjednici Kamali Harris.

Demokrati, također, kontroliraju Zastupnički dom, Donji dom parlamenta.

Biden će sa 78 godina prisegnuti kao najstariji predsjednik u američkoj historiji.

Prethodno je 36 godina zastupao državu Delaware u američkom Senatu i zatim još osam godina bio potpredsjednik Baracku Obami.

Iako je sve sijediji i usporeniji u govoru, Biden za stol donosi desetljeća iskustva.

Umjereno religiozni liberal

Njegova sposobnost da dopre do političkih protivnika mogla bi pomoći da se postepeno okonča doba vatrenog strančarenja u Washingtonu.

Bivši advokat predstavio se u izbornoj kampanji kao umjereni “čovjek za sve”, koji se može poistovjetiti s problemima radničke klase i istovremeno prihvatiti neke progresivne ideje, poput borbe protiv klimatskih promjena i poboljšanja zdravstvene zaštite.

U kampanji je bio donekle samozatajan, dijelom zbog pandemije, ali se često činilo da dopušta Trumpu da bude u središtu pažnje i sam sebi “puca u nogu”.

Većinom je nastojao privući birače obećanjem povratka boljoj i mirnijoj verziji života prije Trumpa.

Biden je religiozan, ali umjereno; liberal je, ali ne pretjerani.

Dvije neuspješne kandidature

Iskoristio je to na izborima i uspio istovremeno zadržati lijevi blok i privući neke obespravljene republikance.

Njegova izborna pobjeda ostvarena je nakon dva neuspješna pokušaja, 1988. i 2008. godine, koje su pratile brojne porodične tragedije.

Bidenova nada da postane predsjednik brzo se ugasila 1988. godine, kad je optužen za plagiranje govora u predizbornoj kampanji.

Godine 2008. nije imao šanse pored zvijezde u meteorskom usponu Baracka Obame.

Pri kraju drugog Obaminog mandata, kada mu je sin umirao od raka, odlučio je da se neće ponovno kandidirati za predsjednika, nego vrijeme provoditi s unucima.

Bidenova prva supruga i kći poginule su saobraćajnoj nesreći 1972. glodine, samo nekoliko sedmica nakon njegove prve pobjede na izborima za Senat.

Vozom na liniji Delaware – Washington

Dvojica sinova bila su teško povrijeđena.

Ipak je preuzeo svoje senatsko mjesto i svakodnevno putovao vozom na liniji Delaware – Washington, kako bi mogao biti sa sinovima tokom večeri.

Prevoz željeznicom postao je nešto poput njegovog zaštitnog znaka i pridonio mu popularnosti.

Kritiziralo ga se zbog podrške krivičnom zakonu koji je pridonio velikom povećanju broja zatvorenika te zbog predsjedanja spornim svjedočenjem Anite Hill o seksualnom uznemiravanju, što je trenutak u Kongresu kojim se liberali danas ne ponose.

Biden je priznao da je pogriješio u svom pristupu kaznenoj politici i obećao reforme.

Kada je riječ o vanjskoj politici, dao je naslutiti da će biti oštriji prema trgovinskim odnosima s Kinom.

Da Bijela kuća izgleda kao Amerika

No, njegov glavni prioritet je vratiti stabilnost i kompetentnost Bijeloj kući.

Mnogi ljudi izabrani u njegov tim odražavaju taj cilj, jer u kabinet donose iskustvo i vjerodostojnost.

Biden je, također, ispunio obećanje da će imati raznoliku administraciju, koja “izgleda kao Amerika”, i ministrima koji će rušiti barijere, poput prvog Afroamerikanca na čelu Pentagona i prve ministrice finansija.

I Kamala Harris to utjelovljuje, kao prva žena i prva Afroamerikanka na dužnosti američke potpredsjednice.

Izvor: Agencije