WhatsApp odgađa izmjene uslova korištenja

Izmjene su trebale stupiti na snagu 8. februara, a sada je društvena mreža objavila da se to neće dogoditi prije 15. maja.

WhatsApp, Internet, Aplikacija, Mobitel
Konverzacije na WhatsAppu i dalje će biti šifrirane (Arhiva)

WhatsApp je objavio da za tri mjeseca odgađa promjene uvjeta korištenja, nakon što su korisnici izrazili strah da će taj servis za poruke dijeliti njihove povjerljive podatke s Facebookom.

“Odgađamo datum na koji će korisnici morati pročitati i prihvatiti uslove”, napisala je kompanija na blogu, prenosi Hina.

Izmjene su trebale stupiti na snagu 8. februara, a sada je kompanija objavila da se to neće dogoditi prije 15. maja.

WhatsApp je istaknuo da ažuriranje neće “ojačati naš kapacitet podjele podataka s Facebookom”, već je, prije svega, usmjereno prema pomoći kompanijama da bolje komuniciraju s klijentima preko platforme.

“Znamo da je došlo do konfuzije i dezinformacija oko tog ažuriranja i želimo pomoći svima da shvate naše principe i činjenice”, istaknuto je.

Signal i Telegram profitirali zbog konfuzije

Konverzacije na WhatsAppu i dalje će biti šifrirane te ni Facebook niti WhatsApp neće imati mogućnost vidjeti te privatne poruke, tvrdi kompanija.

Prošlosedmična najava o ažuriranju uslova korištenja stvorila je paniku i izazvala bijes kod brojnih korisnika, koji su rekli da se radi o napuštanju temeljnih vrijednosti  WhatsAppa.

Aplikacija je, podsjeća AFP, gradila reputaciju na zaštiti podataka.

Platforma je pokušala ugasiti požar objavama i kampanjom, ali konkurentski servisi, poput Signala i Telegrama, profitirali su zbog konfuzije i u mnogim zemljama im je jako naraslo preuzimanje sa Apple Storea i  Google Playa.

Izvor: Agencije