Video: Lansiranje balističkih raketa na vojnoj vježbi u Iranu

Snage Revolucionarne garde su u subotu izvršile napad na simulirani cilj u okeanu, a u petak su lansirane rakete ‘zemlja-zemlja’.

Teheran pokušava izvršiti pritisak na Joea Bidena zbog nuklearnog sporazuma (EPA)
Teheran pokušava izvršiti pritisak na Joea Bidena zbog nuklearnog sporazuma (EPA)

Snage iranske Revolucionarne garde nastavile su u subitu vojne manevre lansiranjem balističkih raketa na simulirani neprijateljski cilj u Indijskom okeanu.

Na snimku koji je prikazala iranska državna televizija vidi se kako dvije rakete pogađaju metu koju je iranska državna televizija opisala kao “simulirani neprijateljski brod“ na udaljenosti od 1.800 kilometara.

Izvještaj nije precizirao vrstu korištenih projektila, prenosi Hina, pozivajući se na AP.

Tokom ranije faze vježbe, u petak su snage Revolucionarne garde lansirale više balističkih raketa “zemlja-zemlja” protiv simuliranih neprijateljskih baza, a raspoređivani su i dronovi, koji su nosili bombe.

Vježbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i pojačanih pritisaka američke administracije na Islamsku Republiku.

Intenziviranje vojnih vježbi

Tokom posljednjih dana mandata odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa, Iran je nedavno zaplijenio južnokorejski tanker i nastavio obogaćivati uranij, dok je SAD u regiju poslao bombardere B-52, nosač aviona i nuklearnu podmornicu.

Posljednjih sedmica Iran intenzivira vojne vježbe, čime zemlja pokušava izvršiti pritisak na novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena zbog nuklearnog sporazuma, za koji je najavio da bi SAD mogao ponovo prihvatiti.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO