SAD smanjio broj vojnika u Iraku i Afganistanu na 2.500

Pentagon tvrdi da će nastaviti borbu protiv terorizma i iznalaženje platformi za obavještajne poslove.

Broj američkih vojnika u Iraku i Afganistau će biti na najnižem nivou od 2001. godine, naveo je Pentagon (Reuters)
Broj američkih vojnika u Iraku i Afganistau će biti na najnižem nivou od 2001. godine, naveo je Pentagon (Reuters)

SAD je smanjio broj vojnika u Iraku i Afganistanu na 2.500, ispunivši ključni cilj predsjednika Donalda Trumpa, koji se priprema na odlazak iz ureda sljedeće sedmice, saopćio je Pentagon.

Ta bi povlačenja mogla izazvati negodovanja Kongresa, koji je prije samo dvije sedmice zabranio Pentagonu korištenje sredstava alociranih ove ili prošle godine za smanjenje razine snaga ispod 4.000 u Afganistanu, kao dio godišnjeg budžeta za odbranu, prenos Anadolija.

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Christopher Miller potvrdio je smanjenje broja vojnika u nekoliko saopćenja.

Kazao je kako je povlačenje iz Iraka ”u skladu“ s povlačenjem koalicije na čelu sa SAD-om, usmjerene protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), iz većih operacija.

Naveo je kako će nastaviti borbu protiv terorizma i iznalaženje platformi za obavještajne poslove.

‘Unaprijediti mirovni proces’

Kada je riječ o Afganistanu, kazao je kako je SAD ”bliže nego ikad okončanju rata, koji traje blizu dva desetljeća, i pozdravlja mirovni proces pod vodstvom Afganistanaca za postizanje političkog dogovora i trajnog mira”.

“Danas je broj američkih vojnika smanjen na 2.500. Po direktivi predsjednika Donalda Trumpa, kao što sam i saopćio 17. novembra,  uz ovo povlačenje, broj naših vojnika će biti na najnižem nivou od 2001. godine“, naveo je Miller u saopćenju.

Dodao je kako sve strane trebaju ispuniti obećanja kako bi se unaprijedio mirovni proces.

”Pored toga, SAD će nastaviti poduzimati korake ukoliko ustanovi da su oni neophodni za zaštitu naše zemlje, naroda i interesa“, naveo je Miller.

Izvor: Agencije

Povezane

Pentagon je potvrdio ubrzano smanjenje broja američkih vojnika u Afganistanu i Iraku do sredine januara, neposredno prije nego što predsjednik Donald Trump napusti Bijelu kuću. Kontingenti od po 2.500 vojnika ostat će u obje države. Međutim, visoki vojni zvaničnici i brojni članovi Trumpove republikanske stranke ne slažu se sa ovom odlukom. Iz Washingtona izvještava novinar […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO