Ko je Armin Laschet, novi predsjednik njemačkog CDU-a

Novi predsjednik Kršćansko-demokratske unije važi kao predstavnik umjerene struje i graditelj političkih mostova te je blizak kancelarki Angeli Merkel.

Armin Laschet: Moramo biti jasni u onome čemu težimo, ali ne smijemo polarizirati (EPA)
Armin Laschet: Moramo biti jasni u onome čemu težimo, ali ne smijemo polarizirati (EPA)

Armin Laschet, novi predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), u stranci važi kao predstavnik umjerene struje i graditelj političkih mostova te je blizak sadašnjoj kancelarki Angeli Merkel.

“Moramo biti jasni u onome čemu težimo, ali ne smijemo polarizirati“, rekao je 59-godišnji Laschet u subotu, nakon izbora na mjesto predsjednika stranke, te dodao kako, imajući u vidu ovogodišnje parlamentarne izbore, CDU može opet pobijediti samo ako i dalje bude stranka centra.

“Ono što je donosim sa sobom, kao novi predsjednik stranke, iskustvo je u vladajućim strukturama, vodstvo velike savezne pokrajine i približavanje različitih interesa“, istakao je, prenosi Hina.

Rodom iz rudarske porodice

Armin Laschet je rođen u zapadnonjemačkom gradu Aachenu, u katoličkoj rudarskoj porodici koja porijeklo vuče iz susjedne Belgije.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Tokom karijere je prošao sve političke stanice: od gradske vijećnice, preko Bundestaga i Evropskog parlamenta, sve dok 2017. godine nije postao premijer najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija.

To ga razlikuje od ostala dva kandidata za predsjednika CDU-a, Friedricha Merza i Norberta Roettgena, koji iza sebe nemaju iskustva u vođenju neke savezne pokrajine.

Mnogi kao dokaz njegovog umijeća približavanja različitih struja navode njegovo uspješno vladanje u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, gdje, u koaliciji s liberalima, raspolaže samo s jednim glasom većine.

Poklonik Karla Velikog

Laschet sebe smatra strastvenim evropskim političarem i velikim poklonikom Karla Velikog, koji se smatra prvim Evropljaninom i koji je stolovao upravo u Aachenu.

Lascheta u stranci, zbog činjenice da je nekad obavljao funkciju ministra za integracije, smatraju i osjetljivim na pitanja integracije stranaca u njemačko društvo i pobornika multikulturnog društva.

Za razliku od konzervativnog Merza, on predstavlja umjerenu struju unutar CDU-a, koja je pobijedila dolaskom Angele Merkel na čelo stranke 2000. godine.

Merkel, koja je 2018. godine napustila mjesto predsjednice CDU-a, nakon povlačenja svoje nasljednice Annegret Kramp-Karrenbauer sa ove pozicije prije godinu dana, nije ni trenutka skrivala podršku Laschetu.

Laschet je bio jedan od čelnika CDU-a koji ju je podržao tokom izbjegličke krize 2015. godine.

Kombinacija s Jensom Spahnom

Tokom kampanje koja je prethodila izboru predsjednika Laschet je nastupao s aktuelnim ministrom zdravstva Jensom Spahnom, koji je stekao veliku popularnost tokom borbe protiv pandemije.

Mnogi pretpostavljaju da bi Laschet, koji, za razliku od konkurenta Merza, nije poziciju demokršćanskog kandidata za kancelara prisvajao za sebe, upravo Spahna mogao postaviti na ovo mjesto.

Posmatrači procjenjuju da bi odluka o pitanju ko bi mogao naslijediti Merkel na kancelarskoj funkciji mogla biti donesena nakon izbora u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka u martu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO