Evropske potpisnice pozivaju Iran da obustavi planove o metalnom uraniju

Proizvodnja metalnog uranija ima potencijalno velike vojne implikacije, navode ministarstva vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

Teheran je obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je počeo instalaciju opreme za proizvodnju uranija u metalnom obliku (EPA)

Njemačka, Francuska i Velika Britanija pozvale su u subotu Iran da odustane od najnovijeg planiranog kršenja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama, rekavši da Teheran “nema uvjerljiv razlog za upotrebu metalnog uranija”, čiju proizvodnju je najavio.

U zajedničkoj izjavi njemačkog, francuskog i britanskog ministarstva vanjskih poslova rečeno je da su ove zemlje “duboko zabrinute” najnovijim iranskim potezom i da Teheran nije naveo uvjerljive razloge zbog kojih bi proizvodio metalni uranij za civilne potrebe.

Naglasili su da proizvodnja metalnog uranija ima “potencijalno velike vojne implikacije“ i pozvali Iran da zaustavi ovu aktivnost i vrati se “bez odlaganja na poštovanje svojih obaveza iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana [JCPOA] ako želi očuvanje tog sporazuma“, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u četvrtak da ju je Iran obavijestio da je počeo instalaciju opreme za proizvodnju uranija u metalnom obliku.

Može se koristiti za nuklearnu bombu

Teheran je postupak objasnio time da ostaje pri ranijim planovima da istražuje i razvija proizvodnju metalnog uranija s ciljem da dizajnira poboljšanu vrstu goriva“, navela je IAEA.

Metalni uranij može se koristiti i za nuklearnu bombu, međutim, iransko istraživanje njegove proizvodnje je posebno zabranjeno nuklearnim sporazumom JCPOA, koji je Teheran potpisao s Njemačkom, Francuskom, Velikom Britanijom, Kinom, Rusijom i SAD-om 2015. godine.

Od jednostranog povlačenja SAD iz sporazuma 2018. godine ostale članice rade na njegovom očuvanju, a novoizabrani američki predsjednik Joe Biden, koji je bio potpredsjednik kada je sporazum potpisan tokom administracije Baracka Obame, rekao je da se nada da će mu SAD ponovo pristupiti, navodi agencija.

Izvor: Agencije