Iranska vojska uočila nepoznatu podmornicu u blizini zone manevara

Podmornici je izdato upozorenje i od nje je zatraženo da se udalji s tog područja te da se pridržava distance pripisane zakonom.

Snimak koji je objavila iranska agencija Tasnim prikazuje stranu podmornicu u blizini iranske zone vojnih vježbi (Iranska štampa)

Iranska vojska saopćila je da je izdala upozorenje neidentificiranoj podmornici koja se približavala području pomorskih vježbi na sjeveru Indijskog okeana, dan nakon početka pomorskih manevara raketama kratkog dometa u Omanskom moru.

Podmornici je izdato upozorenje i od nje je zatraženo da se udalji s tog područja te da se pridržava distance pripisane zakonom. Iranska vojska je istaknula da je podmornica odgovorila na upozorenje i odmah se udaljila od vježbališta.

Iranska novinska agencija Tasnim objavila je video snimak za koji tvrdi da prikazuje kako iranska mornarica uočava stranu podmornicu tokom vojne vježbe. Snimak prikazuje kako iranski piloti lete iznad vode, identificiraju se i pokušavaju uspostaviti kontakt s podmornicom, koja se mogla jasno vidjeti ispod površine mora.

Iranska agencija navodi, pozivajući se na saopćenje iranske mornarice, da su podmornicu uočili protivpodmornički helikopteri dok se približavala području na kojem su se odvijale vojne vježbe.

Američka podmornica

Sjedinjene Američke Države izjavile su prošlog mjeseca da su rasporedile nuklearnu podmornicu “USS Georgia” u regiji Zaljeva, kako bi pokazale vojnu spremnost za suočavanje s bilo kojim prijetnjama u regiji. Ovakvo američko saopćenje predstavlja rijedak slučaj, imajući u vidu tajnu prirodu kretanja podmornica.

Glasnogovornica američke Pete flote, stacionirane u Bahreinu, odbila je komentirati iransko saopćenje o uočavanju nepoznate strane podmornice. “Ne dajemo nikakve izjave o podmorničkim operacijama”, dodala je glasnogovornica, prenosi Associated Press.

U srijedu je iranska televizija objavila da je “vojska započela pomorske vježbe raketama kratkog dometa”, napominjući da je prvom danu vježbi prisustvovao i ratni brod iranske proizvodnje Makran za logističku podršku, u nazočnosti vojnih komandanata i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Irana. Manevri obalnih i pomorskih operativnih jedinica uključuju lansiranje krstarećih raketa zemlja-zemlja sa mora, torpeda iz podmornica lokalne proizvodnje, kao i operacije dronovima”.

Vojska je izjavila da je brod Makran sposoban nositi 82 hiljade tona vojne opreme i vojne helikoptere. Iranska vojska je ranije najavila da će tokom ovih vježbi pokazati i razarač “Zereh”.

“Ovi se manevri odvijaju bez prethodne najave, jer su vojne jedinice raspoređene u manevarskom području u vrlo kratkom vremenu od trenutka obavještavanja jedinica koje su učestvovale”, rekao je glasnogovornik pomorskih vježbi, admiral Hamzeh Ali Kaviani.

Izvor: Al Jazeera i agencije