Talibani ubili najmanje deset afganistanskih vojnika

Unatoč aktualnim mirovnim pregovorima između afganistanske vlade i talibana u Dohi od sredine septembra, nasilje se nastavlja u Afganistanu.

Afganistanski policajac dežura na mjestu eksplozije bombe u Kabulu (Reuters)
Afganistanski policajac dežura na mjestu eksplozije bombe u Kabulu (Reuters)

Najmanje deset pripadnika afganistanskih sigurnosnih snaga ubijeno je kad su talibani napali kontrolno mjesto u sjevernoj pokrajini Kunduzu, rekli su dužnosnici u petak.

Još je 11 pripadnika sigurnosnih snaga ranjeno u noćnom napadu u okrugu Imam Saheb, rekla su trojica pokrajinskih vijećnika za dpa, prenosi Hina.

U međuvremenu su u jugoistočnoj pokrajini Gazniju ranjena najmanje sedmorica vojnika nakon što su vladine snage pogodile talibanskog bombaša samoubojicu koji je vozio oklopno vozilo ispunjeno eksplozivom, rekli su dužnosnici.

Glasnogovornik pokrajinskog guvernera Wahidullah Jumazada rekao je da su pobunjenici napali sigurnosne baze okružujući pokrajinski glavni grad iz nekoliko smjerova, no napadi su odbijeni uz pomoć zračnih snaga.

Civil je ubijen za vrijeme bombardiranja automobila, dodao je Jumazada.

Mirovni pregovori

Unatoč aktualnim mirovnim pregovorima između afganistanske vlade i talibana u Dohi od sredine septembra, nasilje se nastavlja u Afganistanu. Talibani su dosad odbijali prihvatiti prekid vatre.

Svrha pregovora jest završiti rat koji traje desetljećima, no nije bilo napretka.

To se zbiva u razdoblju kad bi SAD trebao završiti povlačenje dodatnih 2.500 vojnika iz zemlje na temelju sporazuma potpisanog s talibanima prošle godine.

Dogovor otvara put postupnog povlačenja svih međunarodnih snaga iz Afganistana, a zauzvrat su talibani obećali odreći se nasilja i ući u pregovore s vladom.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO