Rusija se povlači iz Sporazuma o otvorenom nebu

Ugovor o otvorenom nebu na snazi je od 2002. i omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

Američki predsednik Donald Trump je Washington povukao iz Sporazuma prošle godine, što je potaklu Rusiju da uradi isto (EPA)
Američki predsednik Donald Trump je Washington povukao iz Sporazuma prošle godine, što je potaklu Rusiju da uradi isto (EPA)

Rusija započinje procedure za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu, saopštilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako prenosi agencija RIA Novosti, procedure za povlačenje Rusije iz Sporazuma otpočet će zbog činjenice da nema napretka u uklanjanju prepreka za produženje sporazuma u novim uslovima, prenosi Tanjug.

Kontrola drugih članica

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992, a na snazi je od 2002. i omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

Donedavno su 34 države bile potpisnice Sporazuma, a krajem maja prošle godine američki predsednik Donald Trump objavio je da se Washington povlači iz Sporazuma.

Kao razlog za to SAD je naveo kršenje Sporazuma od strane Rusije, ali je Moskva više puta negirala te tvrdnje.

SAD je 22. novembra prošle godine završio proces povlačenja iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO