Prema SAD-u krenulo 3.000 migranata iz Hondurasa

Ekonomske teškoće brojnih stanovnika Središnje Amerike, izloženih nasilju bandi i trgovaca drogom, dodatno se pogoršala nakon prolaska dva snažna uragana u novembru i zbog pandemije korona virusa.

Puno migranata želi vjerovati da će predsjednik Joe Biden ublažiti migracijsku politiku Sjedinjenih Država (EPA)

Najmanje 3000 državljana Hondurasa krenulo je u petak pješice prema Sjedinjenim Državama vjerujući u bolji život, unatoč ograničenjima koje su na njihovom putu odredili Gvatemala i Meksiko, prenosi Hina.

Većina karavane je krenula oko 16 sati po lokalnom vremenu iz mjesta San Pedro Sula, 180 km sjeverno od Tegucigalpe u smjeru Agua Caliente, na granici s Gvatemalom, na put od oko 260 km, javlja agencija France presse. Prvi kontingent od 300 osoba je krenuo u četvrtak.

Ekonomske teškoće brojnih stanovnika Središnje Amerike, izloženih nasilju bandi i trgovaca drogom, dodatno se pogoršala nakon prolaska dva snažna uragana u novembru i zbog pandemije korona virusa.

“San mi je stići do Sjedinjenih Država, kupiti kućicu jer mi je dosta životarenja ovdje iznajmljujući stan i radeći za druge”, rekao je za AFP Melvin Fernandez, vozač taksija u luci La Ceiba koji je na put krenuo sa suprugom i troje djece od 10, 15 i 22 godina.

Meksiko neće dozvoliti ulazak

Puno migranata želi vjerovati da će predsjednik Joe Biden ublažiti migracijsku politiku Sjedinjenih Država, iako ih je Washington već upozorio na suprotno.

“Ne gubite vrijeme i novac i ne izlažite opasnosti vašu sigurnosti i zdravlje”, izjavio je u četvrtak privremeni šef američke granične službe Mark A. Morgan.

Meksička vlada je upozorila da neće dozvoliti ilegalni ulazak na svoj teritorij karavanama migranata. Oko 500 policajca je poslano na granicu s Gvatemalom.

Više od dvanaest migrantskih karavana krenulo je iz Hondurasa od oktobra2018., ali sve su naišle na hiljade graničara i američkih vojnika koje je na granicu s Meksikom poslao predsjednik Donald Trump.

Izvor: Agencije