Pfizer privremeno Evropi smanjuje isporuke vakcina protiv covida

Do smanjenja je došlo zbog toga što Pfizer prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi dvije milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde.

Pfizer je potvrdio promjene u svom proizvodnom procesu (Arhiva)

Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Evropi isporuke svoje vakcine protiv COVID-a 19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI), prenosi Hina.

“Poruku smo primili jutros. Očekivali smo 43.875 doze Pfizerove vakcine u 3. sedmici (iduće sedmice). Sada se čini da ćemo dobiti 36.075 doza”, priopćio je FHI.

Do smanjenja je došlo zbog toga što Pfizer prilagođava proizvodnju kako bi ubuduće mogao proizvoditi dvije milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde.

“Ovo privremeno smanjenje odrazit će se na sve evropske zemlje”, navodi FHI i dodaje da “još nije jasno koliko će potrajati dok Pfizer ponovno ne postigne proizvodnju do svojih maksimalnih kapaciteta”.

Promjene u proizvodnom procesu

I Pfizer je potvrdio promjene u svom proizvodnom procesu.

“Iako će se to privremeno odraziti na isporuke krajem januara i početkom februara, donijet će znatno povećanje doza za sve pacijente krajem februara i u martu”, objavio je američki farmakološki div.

Norveška kao nečlanica Evropske unije ima pristup vakcini zahvaljujući Švedskoj, članici Unije koja kupuje više nego što je potrebno i prodaje te doze Norveškoj.

Institut tvrdi da neće biti kašnjenja u vakcinisanju stanovništva jer je stvorio zalihe vakcina.

Brojne zemlje Evropske unije žale se da im se isporučuju manje količine od očekivanih te na neizvjesnost u pogledu budućih isporuka.

Izvor: Agencije