Večeras počinje konvencija CDU: Kome ankete daju prednost

Nasljednik Kramp-Karrenbauer birat će se na virtuelnoj stranačkoj konvenciji koja počinje u petak navečer.

Stranačka konvencija započinje govorima aktuelne predsjednice stranke Kramp-Karrenbauer, kancelarke Merkel i glavnog sekretara CDU-a Paula Ziemiaka. (EPA)
Stranačka konvencija započinje govorima aktuelne predsjednice stranke Kramp-Karrenbauer, kancelarke Merkel i glavnog sekretara CDU-a Paula Ziemiaka. (EPA)

Dvodnevna vanredna stranačka konvencija njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU), na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik stranke, počinje u petak navečer u virtualnom formatu, prenosi agencija Hina.

Izbor novog lidera trebao je biti održan još u aprilu prošle godine, ali su ova konvencija, kao i redovni stranački kongres u decembru, odgođeni zbog pandemije korona virusa.

Tri kandidata

U februaru prošle godine aktuelna predsjednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je, nakon internih kritika njenog rada, povlačenje sa mjesta čelnice stranke, na kojem je u decembru 2018. zamijenila dotadašnju predsjednicu Angelu Merkel.

Stranačka konvencija započinje u petak navečer govorima aktuelne predsjednice stranke Kramp-Karrenbauer, kancelarke Merkel i glavnog sekretara CDU-a Paula Ziemiaka.

Zastupnicima konvencije u subotu bi se trebali obratiti austrijski kancelar Sebastian Kurz, bivši predsjednik Vijeća EU-a Donald Tusk, kao i predvodnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska.

Izbor novog predsjednika bi trebao biti održan u subotu prijepodne. Za to mjesto su kandidirani bivši predsjednik zastupničkog kluba Friedrich Merz, aktuelni premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet te predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Norbert Roettgen.

Prednost konzervativcu

Ispitivanja među članstvom CDU-a trenutno prednost daju konzervativnom kandidatu Merzu kojeg podržava i tzv. ekonomsko krilo stranke. Merz, koji je godinama zbog sukoba s Merkel bio odsutan iz rada stranke, zalaže se za povratak tradicionalnim demokršćanskim vrijednostima.

Laschet važi kao kandidat bivše predsjednice stranke Merkel, a njegova prednost je što stoji na čelu najmnogoljudnijeg ogranka CDU-a, onog u saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Roettgen se smatra neutralnim kandidatom, a glavni cilj mu je jačanje međunarodne uloge Njemačke.

Kao mogući kandidat u javnosti se spominje i aktuelni ministar zdravstva Jens Spahn, no on se do sada nije jasno izjasnio o tome.

Trenutno je nejasno hoće li novi predsjednik CDU-a istodobno postati i kandidat Unije CDU/CSU na parlamentarnim izborima krajem septembra.

Njemački mediji javljaju da bi odluka o demokršćanskom kandidatu za kancelara mogla biti donesena nakon lokalnih izbora u saveznim pokrajinama Baden-Wuerttemberg i Porajnje-Falačka, koji se trebaju održati sredinom marta.

Ankete o novom kancelaru

Uoči izbora predsjednika CDU-a javni servis ZDF je objavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja po kojem ispitanici niti jednog od potencijalnih kandidata ne smatraju prikladnim kandidatom za kancelara na sljedećim parlamentarnim izborima krajem septembra.

Istovremeno, Markus Soeder, predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU), manje, sestrinske stranke demokršćanske Unije, uživa podršku 54 posto ispitanih kada se radi o procjeni o prikladnom kandidatu za kancelara.

Trenutnog vicekancelara i kandidata socijaldemokrata za kancelara Olafa Scholza bi biralo 45 posto ispitanih.

Merkel je na jesen 2018. odstupila s mjesta predsjednice CDU-a i najavila da se više neće kandidirati na parlamentarnim izborima, što je preduvjet za preuzimanje kancelarske pozicije.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO