‘Najmoćnije oružje na svijetu’: Sjeverna Koreja predstavila novu raketu

Prikaz vojne moći na paradi u Pjongjangu dolazi nakon kongresa na kojem je Kim Jong-un priznao neuspjehe zemlje.

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vide se SLBM rakete nazvane Pukguksong-5, koje potencijalno predstavljaju nadogradnju nad raketama Pukguksong-4 koje su predstavljene na većoj vojnoj paradi u oktobru (KCNA via Reuters)

Sjeverna Koreja je na vojnoj paradi u četvrtak navečer predstavila, kako se čini, novu balističku raketu koja se lansira s podmornice (SLBM), izvijestili su državni mediji, prenosi Al Jazeera English.

Ovim je označen završetak političkog kongresa na kojem je čelnik Kim Jong-un priznao ozbiljne propuste, ali je obeća da će ojačati vojnu moć zemlje.

Odjeven u crni kožni kaput, rukavice i krzneni šešir, Kim se smiješio i mahao gledajući paradu na osvijetljenom trgu Kim Il Sung.

“Najmoćnije oružje na svijetu, balističke rakete koje se lansiraju s podmornice, ulazile su na trg jedna za drugom, snažno demonstrirajući moć revolucionarnih oružanih snaga,” javila je državna agencija KCNA.

Nove rakete

Na fotografijama koje su objavili državni mediji vide se SLBM rakete nazvane Pukguksong-5, koje potencijalno predstavljaju nadogradnju nad raketama Pukguksong-4 koje su predstavljene na većoj vojnoj paradi u oktobru.

“Nova raketa definitivno djeluje veće,” rekao je Michael Duitsman, istraživač s kalifornijskog Centra za neprofitne studije (CNS), na Twitteru.

Ankit Panda, viši saradnik u programu nuklearne politike u Zakladi za međunarodni mir Carnegie, rekao je da je parada takođe predstavila “novu ranije neviđenu balističku raketu kratkog dometa”.

Prema pisanju KCNA-a, takođe su bile izložene i rakete sa „moćnom udarnom sposobnošću za potpuno uništavanje neprijatelja na preventivan način van teritorije“.

(KCNA via Reuters)

Korišteni izraz sugeriše da oružje ima domet izvan Korejskog poluostrva i mogao bi barem doseći Japan.

Za razliku od oktobarske parade, na ovoj nisu prikazane najveće interkontinentalne balistike rakete, za koje se vjeruje da mogu baciti nuklearnu bojevu glavu bilo gdje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Poruka snage uoči inauguracije Joea Bidena

Parada sama po sebi nije trebala biti provokacija, već zabrinjavajući znak prioriteta Pjongjanga, kaže Leif-Eric Easley, profesor na Univerzitetu Ewha u Seulu.

“Ekonomija je ozbiljno istrošena zbog pandemijskog zatvaranja granica, politikama lošeg upravljanja i međunarodnih sankcija”, rekao je. “Uprkos ili možda zbog ovoga, Kim Jong-un osjeća potrebu da posveti oskudna sredstva za još jedan političko-vojni prikaz.”

Na otvaranju kongresa – prvog od 2016. – Kim je proteklih pet godina opisao kao “najgore od najgorih” za zemlju priznajući da su vladini ekonomski planovi propali u gotovo svakom pogledu.

Ali, također je želio naglasiti rastuću vojnu snagu Sjeverne Koreje i opisao je Sjedinjene Američke Države, koje imaju trupe u Južnoj Koreji i Japanu, kao “najvećeg neprijatelja” te zemlje.

Analitičari kažu da Sjeverna Koreja želi poslati poruku snage uoči inauguracije Joea Bidena za sljedećeg američkog predsjednika 20. januara.

Izvor: Al Jazeera