Mediji: Jedan izgrednik namjeravao napasti muslimanskog kongresmena

Američke vlasti pronašle su rukom napisanu poruku usmjerenu protiv američkog muslimanskog kongresmena Andrea Carsona.

Carson, demokrata iz Indiane, izjavio je da je krajnje uznemirujuće što je imenovan i posebno izdvojen u poruci, ukazujući na propust policije da ga obavijesti o prijetnji (EPA)

Britanski portal Middle East Eye (MEE) izvještava da su američke vlasti pronašle rukom napisanu poruku usmjerenu protiv američkog muslimanskog kongresmena Andrea Carsona kod jednog Trumpovog pristalice uhapšenog nakon upada u Kongres prošle sedmice, koji je zaustavio kamionet s eksplozivnim napravama u blizini zgrade Kongresa.

MEE navodi da je policija 6. januara uhapsila 70-godišnjeg Lonniea Coffmana koji se tereti za 17 različitih optužbi, nakon što je u njegovom kamionetu pronašla oružje i niz eksplozivnih naprava, uključujući 11 Molotovljevih koktela, od kojih neki sadržavali tvar sličnu napalmu.

Među dokazima predočenim sudu protiv Coffmana nalazi se i rukom napisana poruka u kojoj se konzervativne i desničarske ličnosti opisuju kao “dobri momci”, dok se sudac kojeg su imenovali demokrati opisuje kao “loš momak”. U pismu se kongresmen Carson, musliman afričkih korijena, ne svrstava ni u jednu od ovih klasifikacija, ali se navodi da je jedan od rijetkih muslimana koji su članovi Kongresa.

Oružje za napad

Američki advokat Michael Sherwin napisao je u spisima koji se odnose na predmet da “rukom napisana poruka pronađena u kamionetu optuženog izaziva ozbiljnu zabrinutost zbog njegovih namjera i sugerira da je to oružje (pronađeno u vozilu) trebalo biti korišteno za nasilni napad na naše izabrane predstavnike”, navodi MEE.

Komentirajući ovu poruku, Carson, demokrata iz Indiane, izjavio je da je krajnje uznemirujuće što je imenovan i posebno izdvojen u poruci, ukazujući na propust policije da ga obavijesti o prijetnji.

“Izuzetno je uznemirujuće saznati iz novinskih izvještaja da sam bio jedna od nekoliko osoba identificiranih na listi ‘dobrih’ i ‘loših’ momaka koji su označeni kao meta”, rekao je Carson u izjavi.

“To nisu bile prazne prijetnje. To su bile planirane i organizirane pripreme kako bi se oduzeo život meni i mojim kolegama, te pokušaj uništavanja naše vlade. Nažalost, kao crnac i musliman koji se bori za jednakost, često sam bio meta prijetnji smrću upućivanih od domaćih terorista.”

Carson je pozvao vlasti da provedu temeljitu istragu o tom pitanju, naglasivši da nijedan Amerikanac nikad ne bi trebao biti meta nasilja ili ubistva zbog toga što je crnac ili musliman, ili zbog svoje rase ili vjere.

Izvor: Agencije