Iran: Balističke rakete i dronovi na vojnoj vježbi

Snage iranske Revolucionarne garde održale su vojne vježbe u centralnoj pustinji u zemlji tokom kojih su korištene balističke rakete i dronovi.

Raketni kapaciteti Irana dostižu 2.000 kilometara, što je dovoljno da stignu do Izraela i američkih vojnih baza u tom regionu (EPA)

Snage iranske Revolucionarne garde održale su u petak vojne vježbe u centralnoj pustinji u zemlji tokom kojih su korištene balističke rakete i dronovi, prenosi iranska državna televizija.

Vježbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i američke kampanje pritisaka na tu zemlju, prenosi Tanjug agenciju AP.

Tokom prve faze vježbe, koja je održana jutros, zračna divizija Revolucionarne garde lansirala je nekoliko balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, navodi televizija, dok su tokom vježbi korištene su balističke rakete na kruto gorivo Zolfagar i Dezful, a raspoređeni su i dronovi u kojima su se nalazile bombe, prenosi AP.

Domet raketa

Rakete Dezful, koje predstavljaju verziju raketa Zolfagar, imaju domet od 700 kilometara i bojeve glave težine 450 kilograma.

Raketni kapaciteti Irana dostižu 2.000 kilometara, što je dovoljno da stignu do Izraela i američkih vojnih baza u tom regionu.

Proteklih sedmica Iran je intenzivirao vojne vježbe, a napetosti su ponovo u porastu u posljednjim danima administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa pošto Iran pojačava pritisak na Zapad zbog kampanje američkih sankcija koja se vodi protiv Islamske Republike.

Izvor: Agencije