Europska komisija za europsku potvrdu o vakcinaciji

Predsjednica EK navela kako je medicinski važno da se ima certifikat o vakcinaciji.

Von der Leyen (lijevo): Pozdravljam inicijativu grčkog premijera o uzajamno priznatoj potvrdi o vakcinaciji (EPA)
Von der Leyen (lijevo): Pozdravljam inicijativu grčkog premijera o uzajamno priznatoj potvrdi o vakcinaciji (EPA)

Europska unija podržava uvođenje potvrde o vakcinaciji protiv korona virusa koja bi bila „uzajamno priznata“, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

U izjavi za portugalske medije pred svoju današnju posjetu Lisabonu, ona je rekla kako je „medicinski važno da se ima certifikat o vakcinaciji. Zato pozdravljam inicijativu grčkog premijera (Kyriakosa Mitsotakisa) o uzajamno priznatoj potvrdi o vakcinaciji“.

„Da li će to dati prioritet ili pristup određenim dobrima, to je politička i pravna odluka koja se treba razmatrati na europskom nivou“, dodala je ona.

Europska dvadesetsedmorica trebaju idućeg četvrtka na samitu razgovarati o koordinaciji mjera tokom pandemije.

Protivljenje predsjednika Rumunije

Grčki premijer Mitsotakis je u utorak pozvao EU da uvede „standardiziranu“ potvrdu vakcinacije da bi podstakla turizam, teško pogođen pandemijom korona virusa.

„Hitno je doći do zajedničkog dogovora o uspostavljanju certifikata za vakcinaciju koji će prihvatiti sve države članice“, napisao je prvi čovjek grčke Vlade u pismu šefici EK i naveo kako će takav certifikat biti dokaz da je neka osoba uspješno vakcinisana.

„Iako nećemo da vakcinacija bude obavezna ili preduvjet za putovanje, osobe koje su vakcinisane trebaju imati slobodu da putuju“, rekao je grčki premijer i dodao kako će to podstaći i ohrabriti ljude da se vakcinišu, što je jedini način za „povratak u normalnost“.

Protiv Mitsotakisovog prijedloga izjasnio se predsjednik Rumunije Klaus Iohannis koji smatra kako „nije dobro dijeliti Europu na dva dijela“.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO