WHO: U 46 zemalja na svijetu do sada dato 28 miliona vakcina

Predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan žali što se vakcinacija uglavnom provodi u bogatijim zemljama.

'Trenutno se vakcinacija provodi u oko 46 zemalja na svijetu, od njih su 38 bogate, a samo je jedna koja se može nazvati baš siromašnom,' kažu iz WHO-a (EPA)

Za 36 dana dato je oko 28 miliona doza vakcine protiv korona virusa u 46, uglavnom bogatih zemalja svijeta, rekao je predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Mike Ryan.

Uprkos tome što je počela vakcinacija protiv COVID-a 19 u svijetu, Ryan je izrazio zabrinutost zbog brzog širenja novog, zaraznijeg soja virusa u nekim zemljama, prenosi Tanjug.

On je rekao da žali što se vakcinacija uglavnom provodi u bogatijim zemljama, prenijeli su svjetski mediji.

“Mislim da smo dosad vakcinisali ljude sa 28 miliona doza. Korišteno je pet različitih vakcina i platformi. Trenutno se vakcinacija provodi u oko 46 zemalja na svijetu, od njih su 38 bogate, a samo je jedna koja se može nazvati baš siromašnom,” naglasio je Ryan.

Napraviti bolju raspodjelu

“Ima zemalje koje žele vakcinu i potrebna im je, a neće je dobiti osim ako mi ne napravimo bolju raspodjelu. Svi se moramo više potruditi,” rekao je Ryan.

On je istakao i da smo “ušli drugu godinu pandemije, koja može da bude teža kada vidimo kako se brzo širi COVID”.

Svjetska zdravstvene organizacija u najnovijem izvještaju, navodi da je oko pet miliona novih slučajeva korona virusa zabilježeno prošle sedmice.

Izvor: Agencije