UN poručio SAD-u da povuče Huse sa liste terorista

Zvaničnici Ujedinjenih naroda navode kako ova odluka može dovesti da Jemen zahvati velika glad kakva nije viđena u zadnjih gotovo 40 godina.

Ovo je prvi put da UN otvoreno napada odluku američke uprave na odlasku (Arhiva)

Sjedinjene Američke Države moraju “poništiti“ odluku u uvrštavanju pobunjeničkog pokreta Husi na popis “terorista“ ako ne žele da Jemen zahvati velika glad kakva nije viđena u zadnjih gotovo 40 godina, reklo je u četvrtak u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda visokih UN zvaničnika.

“Šta će je spriječiti? Promjena odluke, koja stupa na snagu 19. januara“, rekao je zamjenik generalnog sekretara UN-a za humanitarna pitanja, Britanac Mark Lowcock, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ocijenio je da izuzeće od te odluke, koje je Washington najavio za nevladine organizacije koje dopremaju humanitarnu pomoć, neće smanjiti opasnost od velike gladi.

Odluku republikanske administracije Donalda Trumpa na odlasku da označi pokret Husi “teroristima“, s primjenom od 19. januara, dan uoči inauguracije izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena, s odobravanjem je dočekala Saudijska Arabija, koja se bori s jemenskim pobunjenicima.

Kongresmeni apelirali na Joea Bidena

No, oštro su je kritizirali Evropska unija i nevladine organizacije, a demokratski zastupnici u Kongresu su pozvali Bidena da promijeni odluku čim preuzme dužnost.

Osim blokade humanitarne pomoći, američka odluka će usporiti političke pregovore za prekid sukoba u Jemenu, upozorili su njeni kritičari.

Ovo je prvi put da UN, u pravilu oprezan kada je riječ o SAD-u, najvećem finansijeru Svjetske organizacije, tako otvoreno napada odluku američke uprave na odlasku.

Izvor: Agencije