Trump nakon opoziva osudio prošlosedmično nasilje

Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika, ali male su šanse da će Senat sa republikanskom većinom to potvrditi.

Trump je prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa (EPA)
  • Zastupnički dom Kongresa SAD-a izglasao je opoziv američkog predsjednika Donalda Trumpa, sedam dana uoči smjene u Bijeloj kući, u koju će 20. januara useliti novoizabrani predsjednik Joe Biden.
  • Za opoziv su glasala 232 zastupnika, uključujući sve demokratske i 10 republikanskih, a protiv 197 zastupnika.
  • Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara.
  • Trump je prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa.
  • Male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji. Senat je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

 

Schumer: Postupak poslije isteka mandata

Lider poslanika Demokratske partije u američkom Senatu Chuck Schumer izjavio je da će u tom domu Kongresa biti pokrenut postupak smjene predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, čak i po isteku njegovog mandata i inauguracije novoizabranog predsjednika Josepha Bidena.

Schumer je rekao da bi postupak mogao početi odmah, ukoliko lider senatora iz Republikanske partije Mitch McConnell pristane da sazove vanrednu sjednicu.

Ako McConnell to ne učini, postupak će početi poslije 19. januara.

McConnell je ranije ocenio da “nema šanse” da bi Senat mogao da vodi “fer i ozbiljan” postupak prije Bidenove inauguracije.

Prema Schumerovim riječima, ukoliko Senat donese istu odluku, glasat će se o odluci da se Trumpu zabrani kandidovanje za političku funkciju.


Biden: Pored opoziva, lideri Senata da rade i druge poslove

Izabrani predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao je lidere Senata “da rade druge poslove, dok obavljaju svoje dužnosti vezane za opoziv Donalda Trumpa”, kojeg je Predstavnički dom drugi put smijenio u prethodnih 13 mjeseci.

“Nadam se da će lideri Senata naći način da obave svoje dužnosti vezane za Ustav SAD-a povodom opoziva, u vrijeme dok rade i na ostalim hitnim poslovima vezanim za našu naciju”, poručio je Biden u izjavi koju je prenio Reuters.

Među prioritetima koje je naveo Biden su potvrda članova njegovog kabineta, pokretanje američke ekonomije i nastavak plana distribucije vakcina protiv COVID-a 19.

“Ovoj naciji prijete smrtonosni virus i neisigurna ekonomija”, upozorio je.

(EPA)

‘Zabrana Trumpovog računa bila je ispravna odluka’

Glavni izvršni direktor Twittera Jack Dorsey objavio je da je zabrana Donalda Trumpa na toj društvenoj platformi nakon nasilja na Kapitolu bila “ispravna odluka”, ali da predstavlja opasan presedan.

“Poduzimanje ovakvih poteza fragmentira javnu raspravu. Oni nas dijele. Ograničavaju potencijal za objašnjavanje, iskupljenje i učenje. Ali postavljaju presedan za koji osjećam da je opasan: moć koju pojedinac ili korporacija ima nad dijelom globalnog javnog razgovora”, poručio je Dorsey u objavi.

Kompanija Twitter Inc prošle sedmice uklonila je korisnički račun Donalda Trumpa na Twitteru na kojem je imao 88 miliona pratitelja zbog rizika od daljnjeg nasilja Trumpovih pristalica na Kapitolu.

Zabrana je potaknula kritike nekih republikanaca da je time ugušeno predsjednikovo pravo na slobodu govora. Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da bi o potencijalnim ograničenjima slobodnog govora trebale odlučivati zakonodavci, a ne privatne kompanije.

Dorsey je u objavi dodao i kako nije ponosan na zabranu te da ona predstavlja poraz u promoviranja zdrave komunikacije.

Prije nekoliko godina, Twitter je uveo mjere poput oznaka, upozorenja i ograničenja distribucije kako bi smanjili potrebu da se određeni sadržaj u potpunosti ukloni sa njihove društvene platforme. Dorsey je kazao kako te mjere mogu doprinijeti plodonosnom razgovoru te smanjiti utjecaj poruka na loše ponašanje.


Uklanja se i Trumpov Snapchat račun

Glasnogovornik kompanije Snap Inc najavio je kako će ta kompanija trajno ukloniti Trumpov račun na Snapchatu. U izjavi je naveo kako je odluka donesena “u interesu javne sigurnosti”, a da je zabrana utemeljena na Trumpovim pokušajima širenja dezinformacija, govora mržnje i poticanja na nasilje.

Osim na Twitteru, Trumpu su među ostalim suspendirani i računi na Facebooku i Youtubeu, a Dorsey je komentirao da su ti pojedinačni potezi društvenih medija bili međusobno ohrabrivani, ali da “nisu bili koordinirani”.

“Dugoročno, postavljeni presedan djelovat će destruktivno na plemenitu svrhu i ideale otvorenog interneta”, napisao je.


Trump osudio nasilje

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu navečer osudio je nasilje koje se prošle sedmice odvilo na Kapitolu, a u videoporuci objavljenoj na Twitteru nije spomenuo opoziv koji je u srijedu izglasao Zastupnički dom Kongresa.

“Želim biti vrlo jasan, nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo mogli vidjeti prošle sedmice. Nasilje i vandalizam apsolutno nemaju mjesta u našoj zemlji niti u našem pokretu”, poručio je američki predsjednik. Snimljenu videoporuku objavio je na Twitter profilu Bijele kuće, nakon što mu ta platforma trajno izbrisala njegov predsjednički korisnički račun.

Trump u poruci nije komentirao svoj opoziv koje je u srijedu izglasao Zastupnički dom američkog Kogresa zbog poticanje na pobunu.


Zastupnički dom glasao je o jednoj formalnoj optužbi za opoziv – “poticanju na pobunu” – koja se odnosi na Trumpov govor hiljadama njegovih pristalica nedugo prije nego što su oni nasilno upali u zgradu Kongresa na Capitolu, prekinuvši sjednicu 6. januara, na kojoj je trebala formalno biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na izborima 3. novembra.

U sukobima na Capitolu život je izgubilo pet osoba.

Tokom govora Trump je ponavljao lažne tvrdnje o namještanju izbora i pozivao svoje pristalice da marširaju na Capitol, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Glasanje je održano nakon dvosatne debate, u kojoj su demokrate i republikanci imali po sat za svoja izlaganja.

(EPA)

Trump će ostati upisan u historiji kao jedini predsjednik SAD-a koji je dva puta opozvan od Zastupničkog doma.

Konačna odluka o opozivu je, ipak, na Senatu, u kojem republikanci imaju većinu.

Trump je tako postao prvi američki predsjednik koji je dva puta opozvan u Zastupničkom domu Kongresa, no male su šanse da se opoziv potvrdi i u Senatu, u kojem većinu i dalje imaju republikanci, iako su je izgubili nakon nedavnih izbora u saveznoj državi Georgiji.

Senat s republikanskom većinom je na pauzi do 19. januara, što je dan prije inauguracije izabranog predsjednika Bidena.

Republikanski vođa Senata Mitch McConnell odbacio je mogućnost ranijeg sazivanja sjednice, što traže demokrati, premda je izjavio da ne isključuje mogućnost da će glasati za opoziv Trumpa bude li mu se sudilo u Gornjem domu Kongresa.

Izvor: Agencije