Suđenje Trumpu u Senatu moglo bi početi na dan Bidenove inauguracije

Može se desiti da odlazeći čelnik SAD-a bude smijenjen u trenucima kada više niti ne bude predsjednik, tvrdi agencija AP.

Da bi Donald Trump bio osuđen optužnicu treba podržati najmanje dvije trećine od 100 senatora (EPA)

Suđenje odlazećem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u Senatu, koje slijedi pošto je Zastupnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv, moglo bi početi 20. januara, na dan inauguracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Prema satnici u koju je AP imao uvid, suđenje Trumpu moglo bi početi u srijedu ako predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi uskoro pošalje u Senat tekst optužnice, po kojoj je Donji dom Kongresa u srijedu izglasao Trumpov opoziv.

Donji dom je prostom većinom izglasao opoziv Trumpa, optuženog za podsticanje pobune, zbog njegove uloge u neredima prošle srijede, u kojima je poginulo pet osoba.

Moguća zabrana kandidature

Pelosi nije rekla kada će Senatu poslati tekst optužnice.

Neki članovi Demokratske stranke smatraju da Pelosi ne treba žuriti sa slanjem optužnice, da bi Biden odmah po stupanju na dužnost mogao početi raditi na prioritetnim pitanjima, prenosi Beta.

Da bi Trump bio osuđen, odnosno nominalno smijenjen s funkcije, iako u vrijeme suđenja više neće biti šef države, optužnicu treba podržati najmanje dvije trećine od 100 senatora, što znači da bi 17 republikanaca moralo okrenenuti leđa Trumpu i pridružiti se demokratama, koje imaju 50 članova Senata.

Ako bi Senat osudio Trumpa, moglo bi mu biti zabranjeno da se ponovo kandidira za predsjednika 2024. godine, a možda i doživotno, o čemu bi senatori posebno glasali.

Trump je jedini američki predsjednik čiji je opoziv dva puta izglasao Donji dom Kongresa.

Zastupnički dom je za opoziv Trumpa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.

Tokom nasilja poginulo pet osoba

Trump je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja, na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda Bidena na izborima.

Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Trump je usijao atmosferu na protestu u Washingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Izvor: Agencije