Papa Franjo i Benedikt XVI vakcinisani protiv COVID-a 19

Papa Franjo kojem su 84 godine i penzionirani papa Benedikt XV., 93-godišnjak, primili su vakcinu protiv COVID-a 19.

Poglavara 1,3 milijarde katolika smatraju rizičnim zbog visoke dobi (EPA)

Papa Franjo kojem su 84 godine i penzionirani papa Benedikt XV., 93-godišnjak, primili su vakcinu protiv COVID-a 19, rekao je u četvrtak u saopćenju predstojnik Ureda za medije Svete Stolice.

“U okviru programa vakcinisanja u Državi Vatikanskog Grada, papa Franjo i papa emeritus Benedikt XVI primili su prvu dozu vakcine protiv COVID-a 19”, rekao je u saopćenju glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni, u odgovoru na brojne upite, prenosi Hina.

Papa rođen u Argentini primio je prvu vakcinu u srijedu, što je javnost doznala iz medija. Penzionirani Papa rođen u Njemačkoj vakcinisan je u četvrtak ujutro, u okviru kampanje vakcinisanja koja je u srijedu počela za gotovo 5.000 zaposlenika Vatikana, navodi informativni portal Vatikana.

U televizijskom razgovoru objavljenom u nedjelju navečer, Sveti Otac je protivljenje vakcinaciji nazvao “samoubilačkim poricanjem”, istaknuvši da trebamo donijeti “moralnu odluku” radi zaštite tuđih života.

Rizična dob

Njegovo će vakcinisanje donijeti olakšanje okružju Pape koji nije previše sklon nošenju maske i držati se na udaljenosti od vjernika i posjetitelja.

Njegov lični liječnik koji se za njega brinuo u zadnjih pet godina, Fabrizio Soccorsi, umro je u subotu u 78. godini od “komplikacija povezanih s COVID-om 19” dok se u bolnici “liječio od raka”. Više prelata u Papinu okružju zaraženo je ovih mjeseci.

Poglavara 1,3 milijarde katolika smatraju rizičnim zbog visoke dobi. Jorge Bergoglio je kao mladić prebolio akutnu upalu plućne maramice zbog koje mu je odstranjen dio desnog plućnog krila.

Papa emeritus Benedikt XVI koji se rijetko pojavljuje u javnosti, čini se sve slabiji, kreće se u kolicima i teško govori.

Od odreknuća 2013. živi u skrovitosti u vatikanskom samostanu.

Izvor: Agencije