Otac i sin optuženi zbog zastave Konfederacije na Capitolu

Kevin Seefried i njegov sin Hunter se terete za nedozvoljen i nasilan ulazak ili neprimjereno ponašanje unutar Kongresa SAD-a.

Tužitelji kažu da su Seefriedovi ušli u zgradu Senata kroz slomljeni prozor (EPA)
Tužitelji kažu da su Seefriedovi ušli u zgradu Senata kroz slomljeni prozor (EPA)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država uhapsile su više muškaraca, uključujući jednog koji je prošle sedmice na američkom Capitolu držao zastavu Konfederacije tokom nereda, saopćilo je američko Ministarstvo pravde.

Kevin Seefried i njegov sin Hunter privedeni su u četvrtak u Delawareu, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

Terete se za nedozvoljen i nasilan ulazak ili neprimjereno ponašanje unutar Capitola, prema krivičnoj prijavi Okružnog suda u Washingtonu.

Tužitelji kažu da su Seefriedovi “ušli u zgradu Senata kroz slomljeni prozor i da je ubrzo nakon toga Kevin Seefried uslikan kako u zgradi Capitola drži borbenu zastavu Konfederacije“.

Bacio aparat za gašenje požara na policiju

Kevin Seefried rekao je Federalnom istražnom birou (FBI) da je sa sobom u Washington donio zastavu Konfederacije iz kuće u Delawareu, gdje je “normalno ističe napolju”.

FBI je saznao za imena muškaraca nakon što je jedan od kolega prijavio Huntera Seefrieda da se hvalio kako je s ocem bio u zgradi Capitola.

Uhapšen je i penzionirani vatrogasac, osumnjičen da je bacio aparat za gašenje požara na policiju tokom prošlosedmičnog upada na Capitol, potvrdila je glasnogovornica američkog Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde do sada je pokrenulo više od 70 krivičnih slučajeva od kako su pristalice odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa upale na Capitol 6. januara, pokušavajući da spriječe Kongres da potvrdi pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

Najmanje pet osoba poginulo je tokom tih protesta.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO