Mediji: Izrael sprema vojnu opciju za Iran

Vojska razmatra tri mogućnosti da ‘pokvari iranske nuklearne napore ili, ako treba, suprotstavi se iranskoj agresiji, koja će uskoro biti predstavljena vladi’.

Izrael je oprezan je prema 'mekšoj' politici nove američke administracije (EPA - Ilustracija)
Izrael je oprezan je prema 'mekšoj' politici nove američke administracije (EPA - Ilustracija)

Izrael razmatra različite vojne opcije za mogući sukob s Iranom, objavile su izraelske novine u četvrtak.

Agencija Reuters navodi da vlada premijera Benjamina Netanyahua ima različit stav od nove administracije Sjedinjenih Američkih Država, na čelu s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom, u vezi iranske nuklearne politike.

U tekstu na naslovnoj strani izraelskog najtiražnijeg dnevnika Israel Hayom navodi se kako vojska razmatra tri mogućnosti da “pokvari iranske nuklearne napore ili, ako je potrebno, suprotstavi se iranskoj agresiji, koja će uskoro biti predstavljena vladi“.

List se nije pozvao na određeni izvor u vezi svojih navoda, ali je dalje citirao ministra odbrane Bennyja Gantza, koji je rekao: “Izrael mora imati i vojnu opciju na stolu“, prenosi Tanjug.

Sankcije i kršenje restrikcija

Odlazeći američki predsednik Donald Trump obradovao je izraelsku vladu odustajanjem od nuklearnog sporazuma s Iranom 2015. godine i ponovnim uvođenjem sankcija za Teheran, koji je odgovorio kršenjem mnogih restrikcija.

No, njegov nasljednik Biden želi se ponovo pridružiti ovom sporazumu, koji zabranjuje Iranu nuklearno oružje, ako bi ova zemlja strogo poštovala dogovor sa svjetskim silama.

Izrael, koji je zabrinut stalnom iranskom retorikom da je to država koja ne bi trebala postojati, oprezan je prema ovoj mekšoj politici nove američke administracije, iako Trumpove prijetnje vojnom akcijom nisu ograničile iranske nuklearne napore.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO