Hiljade Rohinja bez krova nad glavom zbog požara

Iz Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice navode kako je uništeno 550 skloništa, gdje se nalazi blizu 3.500 osoba.

Požar je poharao izbjeglički kamp Rohinja na jugu Bangladeša (AP Photo/Mohammed Faisal) (AP)
Požar je poharao izbjeglički kamp Rohinja na jugu Bangladeša (AP Photo/Mohammed Faisal) (AP)

Veliki požar poharao je izbjeglički kamp Rohinja na jugu Bangladeša rano ujutro u četvrtak, objavili su Ujedinjeni narodi, dodavši kako su uništeni domovi hiljada osoba.

Iz Agencije UN-a za izbjeglice (UHHCR) navode kako je uništeno 550 skloništa, gdje se nalazi blizu 3.500 osoba, a uništeno je i 150 prodavnica i radionica koja pripada neprofitnoj organizaciji.

Snimci koje je Reuters dobio od izbjeglica u kampu Nayapara pokazuju porodice s djecom kako pretražuju ostatke domova ne bili našli bilo šta od svoje imovine iz uništenih domova.

Dodaje se kako je malo ostalo od kampa koji je postojao godinama, samo betonski stubovi i ostaci nekoliko stabala.

“E blok je u potpunosti izgorio. Ništa nije ostalo, ništa nije spašeno, sve je izgorjelo“, kaže za Reuters izbjeglica po imenu Mohammed Arakani.

“Svi plaču, svi su sve izgubili. Sva njihova imovina je izgorjela.“

Novi užasni udarac izbjeglima

Iz UNHCR-a navode kako će pružiti pomoć u zaklonu, materijalu, zimskoj odjeći, toplim obrocima i ljekarskoj pomoći izbjeglicama smještenim u kampu Cox’s Bazar, dijelu zemlje koji graniči s Mijanmarom, na jugoistoku Bangladeša.

Onno van Manen, direktor organizacije Save the Children za Bangladeš, nazvao je požar “novim užasnim udarcem za narod Rohinja, koji godinama trpe nevjerovatne teškoće“.

Više od milion Rohinja živi u kampovima na jugu Bangladeša, a ogromna većina ih je pobjegla iz Mijanmara 2017. godine, kada je počeo vojni progon, koji iz UN-a navode da je počinjen s “genocidnom namjerom“, što Mijanmar negira.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO