AI: Armenija i Azerbejdžan prekršili pravila ratovanja

Obje strane neselektivno su ubijale civile u prošlogodišnjim borbama za Nagorno-Karabah, tvrdi Amnesty International.

Amnesty tvrdi da broj poginulih civila iznosi 146 te poziva obje strane da istraže upotrebu nepreciznog i neselektivnog oružja (Reuters)

Azerbejdžan i Armenija prekršili su međunarodni humanitarni zakon u nedavnim borbama oko Nagorno-Karabaha, objavio je u četvrtak Amnesty International (AI), uz optužbu da su obje strane neselektivno ubijale civile.

U izvještaju Amnesty tvrdi da postoje “jasni dokazi“ da su armenski i azerbejdžanski vojnici tokom prošlogodišnjih borbi, koje su trajale šest sedmica, kontinuirano napadali stambene zone daleko od borbene linije te da su i njima koristile i kasetnu municiju.

Zbog štete koju može izazvati, više od 100 država zabranilo je upotrebu kasetne municije, ali Azerbejdžan i Armenija nisu među njima.

Upotreba nepreciznog i neselektivnog oružja

Azerbejdžan tvrdi da su u borbama ubijena najmanje 94 civila i više od 2.800 vojnika, a Armenija navodi da je stradalo 60 civila i 2.400 vojnika.

Amnesty tvrdi da broj mrtvih iznosi 146 te poziva obje strane da istraže upotrebu nepreciznog i neselektivnog oružja.

Armenske snage koristile su neprecizne balističke projektile, nenavodeće raketne sisteme i artiljeriju, dok je Azerbejdžan upotrebljavao nenavodeći artiljeriju i raketne sisteme, tvrdi grupa za ljudska prava, pozivajući se na istrage sa lica mjesta.

Amnestyjevi predstavnici dokumentirali su 18 napada armenskih i azerbejdžanskih snaga u kojima su “protuzakonito ubijani civili“.

Izvor: Al Jazeera