Turska odobrila upotrebu kineske vakcine

Odobrena je hitna upotreba vakcine CoronaVac protiv korona virusa, kako bi javnost što brže imala pristup ovoj vakcini.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca prva je osoba u Turskoj koja je primila vakcinu CoronaVac (EPA)
Ministar zdravstva Fahrettin Koca prva je osoba u Turskoj koja je primila vakcinu CoronaVac (EPA)

Turska agencija za lijekove i medicinske uređaje, pri Ministarstvu zdravstva, odobrila je u srijedu hitnu upotrebu CoronaVac vakcine protiv COVID-19.

U saopćenju je navedeno kako je odobrena hitna upotreba vakcine CoronaVac protiv korona virusa, kako bi javnost što brže imala pristup ovoj vakcini, prenosi Anadolija.

“U tom kontekstu, tokom procjene naučnih podataka, uzorci koji su dospjeli u našu zemlju ispitivani su u našim laboratorijima tokom 14 dana”, navedeno je u saopćenju.

“Kao rezultat naučnih procjena i svih inspekcija, Agencija za lijekove i medicinske uređaje pri Ministarstvu zdravstva odobrila je hitnu upotrebu u vezi s pomenutom vakcinom.”

Ministar zdravstva Fahrettin Koca prva je osoba u Turskoj koja je primila vakcinu CoronaVac protiv korona virusa.

Ministar: Svi građani se trebaju vakcinisati

Nakon vakcinacije Koca je poručio kako vjeruje da će naredni dani biti svijetli, prenosi Anadolija.

“Vjerujem da će naredni dani biti svijetli, neka je sa srećom”, rekao je on nakon što je primio vakcinu u Gradskoj bolnici u Ankari.

Ministar je kazao kako bi se svi građani trebali vakcinisati.

“Jedan od najvažnijih načina prevencije ove bolesti je vakcinisanje. Da bismo se vratili svom normalnom, starom životu, moramo definitivno primiti vakcinu”, poručio je Koca.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je ranije ove sedmice da će vakcinacija početi u četvrtak ili u petak, nakon što je Turska dobila tri miliona od 50 miliona kupljenih doza vakcine CoronaVaC kompanije Sinovac.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO