SAD uveo sankcije dvjema iranskim fondacijama

Savjetnici Joea Bidena vjeruju da administracija Donalda pokušava novom predsjedniku SAD-a otežati ponovnu saradnju s Islamskom Republikom.

Ministarstvo financija SAD-a stavilo je na crnu listu dvije iranske fondacije koje su pod nadzorom ajatolaha Alija Hamneija (AFP)
Ministarstvo financija SAD-a stavilo je na crnu listu dvije iranske fondacije koje su pod nadzorom ajatolaha Alija Hamneija (AFP)

Sjedinjene Američke Države stavile su na crnu listu dvije iranske fondacije pod kontrolom vrhovnog vođe Irana, ajtolaha Alija Khameneija, istakavši da su institucije omogućile iranskoj eliti da održi “korumpirani” sistem vlasništva nad velikim dijelovima ekonomije.

Odluke o sankcijama, koje je objavilo američko Ministarstvo finansija protiv imama Khomeinija (EIKO) i Astana Qudsa Razavija (AQR), njihovih članova i podružnica su najnovije akcije koje imaju za cilj jačanje “maksimalnog pritiska” na kampanju koju administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa provodi protiv Irana, prenosi Reuters.

“Te institucije omogućavaju korumpiranim iranskim čelnicima kontrolu nad različitim sektorima iranske ekonomije”, naveo je američki državni sekretar Mike Pompeo u saopćenju.

Tenzije između SAD-a i Irana porasle su od kako je Trump prije dvije godine napustio iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine te ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu, nadajući se da će na taj način prisiliti Iran da ponovo pregovara o temama kao što su nuklearna energija i razvoj balističkih raketa, ali i o odnosima Irana i nekih zemalja u regiji čiju politiku Teheran podržava.

Optužbe Mikea Pompea

Trumpova administracija uvela je mnoge sankcije iranskim dužnosnicima, političarima i kompanijama, ali nije uspjela vratiti iransku vladu za pregovarački stol.

Američki dužnosnici rekli su da ne namjeravaju umanjiti pritiske na Iran u posljednjim danima Trumpove administracije.

U utorak je Pompeo, bez ikakvih čvrstih dokaza, rekao da je mreža Al-Kaida uspostavila novu bazu u Iranu i da je vrijeme “da Amerika i sve slobodne nacije slome ovaj savez”.

Republikanac Trump bi 20. januara trebao predati vlast novoizabranom demokratskom predsjedniku Joe Bidenu, koji je rekao da će se SAD ponovo pridružiti nuklearnom sporazum ako Iran bude poštivao ograničenja.

Bidenovi savjetnici vjeruju da Trumpova administracija pokušava Bidenovoj demokratskoj administraciji otežati ponovnu saradnju s Iranom.

‘Kršili prava neistomišljenika’

S udjelima u gotovo svim sektorima iranske ekonomije, EIKO je carstvo izgradio na sistematskom oduzimanju imovine koja pripada vjerskim manjinama, biznismenima i Irancima koji žive u inozemstvu, pokazala je istraga Reutersa iz 2013. godine, prema čijim procjenama vlasništvo mreže vrijedi 95 milijardi dolara.

AQR je vjerski konglomerat vrijedan više milijardi dolara, koji posjeduje rudnike, tvornice tekstila, farmaceutsku kompaniju, pa čak i velike naftne i plinske kompanije.

Čelnike AQR-a i EIKO-a imenuje Khamenei.

“EIKO je sistematski kršio prava neistomišljenika, oduzimajući zemlju i imovinu protivnicima režima, uključujući političke protivnike, vjerske manjine i prognane Irance”, navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija.

Ovim sankcijama zamrznuta je sva imovina koju imaju u SAD-u te je zabranjeno američkim kompanijama da imaju bilo kakav oblik saradnje s udruženjima koja su predmet sankcija.

Svaka osoba koja bude na bilo koji način sarađivala s njima riskira da se i sama nađe pod američkim sankcijama.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO