Pompeo otkazao put u Brisel

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo je otkazao put u Brisel, što je trebalo da bude njegov posljednji poslovni put u vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Pompeo je trebao tokom dvodnevnog posjeta potvrditi 'nepokolebljivu podršku SAD-a NATO-u' (EPA)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo je otkazao put u Brisel, što je trebalo da bude njegov posljednji poslovni put u vrijeme predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, javio je AP.

Put je otkazan nakon bojazni u vezi potencijalnog nasilja demonstranata na inauguraciji izabranog predsjednika Joea Bidena 20. januara, saopćio je State Department, a prenosi Tanjug.

Manje od 18 sati nakon što je objavljeno da će Pompeo putovati u Brisel, State Department je saopćio da je morao da obustavi putovanja visokih zvaničnika, uključujući i Pompeov, koji je trebalo da se susretne sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a, i belgijskim ministrom vanjskih poslova.

Napeti odnosi

Pompeo je trebao tokom dvodnevnog posjeta, u srijedu i četvrtak, potvrditi “nepokolebljivu podršku SAD-a NATO-u”, kao i partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Belgije, priopćio je u ponedjeljak State Department.

SAD je imao napete odnose s NATO-om u mandatu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, koji je više puta kritizirao evropske članice što nisu potrošile dovoljno sredstava za podršku odbrambenom savezu.

Trump je također izazvao uzbunu izrazivši sumnju u pružanje pomoći Sjedinjenih Američkih Država NATO saveznicima u nuždi te jednostranom najavom povlačenja američkih trupa iz Njemačke.

Izvor: Agencije