Najviši vojni dužnosnici SAD-a osudili nasilje u Kongresu

Zajednička poruka stigla je nakon skoro sedam dana šutnje najviših vojnih čelnika nakon napada na američki Kongres.

Neki pripadnici vojske privatno su izrazili zabrinutost da visoki čelnici nisu pružili smjernice nakon napada na američku demokratiju prošle srijede (EPA)

Združeni štab američkih oružanih snaga, vojni čelnici različitih rodova vojske, uputili su u utorak rijetku zajedničku poruku američkim vojnicima u kojoj navode da su nasilni neredi prošle sedmice bili napad na američki ustavni proces te da su bili protuzakoniti.

Zajednička poruka stigla je nakon skoro sedam dana šutnje najviših vojnih čelnika nakon napada na američki Kongres, u koji su upale pristaše američkog predsjednika Donalda Trumpa natjeravši zastupnike da se sklone pred nasiljem, u kojem je pet ljudi izgubilo život, prenosi Hina.

Dok su neki članovi Trumpove administracije, uključujući ministra odbrane Chrisa Millera, osudili upad u Kongres, američki general i čelnik Združenog štaba vojske Mark Milley do sada se nije oglasio.

“Nasilni nered u Washingtonu D.C.  6. januara 2021. bio je direktan napad na američki Kongres, zgradu Capitola, i naš ustavni proces”, navelo je sedam generala i jedan admiral u poruci trupama, dodavši da vojska ostaje privržena zaštiti i odbrani Ustava zemlje.

“Prava slobode govora i okupljanja ne daju nikome za pravo da pribjegava nasilju i pobuni”,  navodi se u poruci, čiji sadržaj prenosi Reuters.

Vrhovni vojni zapovjednik

Najviši vojni dužnosnici naveli su da će izabrani predsjednik Joe Biden 20. januara biti inauguriran te da će postati vrhovni vojni zapovjednik.

“Bilo koji akt kojim se ometa ustavni proces ne samo da je protiv naše tradicije, naših vrijednosti i zakletve, nego je i protiv zakona”, navodi se u poruci.

Američki dužnosnici navode da Milley nije komentirao prošlosedmične događaje jer želi ostati izvan politike.

Ta je šutnja u oštroj suprotnosti sa situacijom iz juna, primjećuje Reuters, kada je Milley otišao u kontroverzan posjet crkvi zajedno s predsjednikom Trumpom nakon što su prethodno pripadnici policije potpomognuti Nacionalnom gardom upotrijebili suzavac i gumene metke kako bi “očistili” područje od miroljubivih demonstranata.

Neki pripadnici vojske privatno su izrazili zabrinutost da visoki čelnici nisu pružili smjernice nakon napada na američku demokratiju prošle srijede.

Također je, nakon upada na Capitol, ponovno u središte pažnje došlo pitanje ekstremizma u američkoj vojsci, u kojoj su veliki dio pripadnika bijelci i muškog spola.

Izvor: Agencije