Izrael odobrio novih 530 stambenih jedinica u Istočnom Jerusalemu

Naselja izgrađena na teritoriji koju je osvojio Izrael u ratu 1967. godine smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu.

Novi stambeni objekti uključuju izgradnju 400 jedinica u naselju Gilo i 130 u naselju Ramat Shlomo (EPA)
Novi stambeni objekti uključuju izgradnju 400 jedinica u naselju Gilo i 130 u naselju Ramat Shlomo (EPA)

Izraelske vlasti odobrile su izgradnju 530 novih stambenih jedinica u okupiranom Istočnom Jerusalemu, saopćila je u srijedu Izraelska javna korporacija, prenosi Anadolija.

Novi stambeni objekti uključuju izgradnju 400 jedinica u naselju Gilo i 130 u naselju Ramat Shlomo.

Izraelska kuća je rekla da je odluka o izgradnji novih stambenih jedinica donesena prije inauguracije američkog izabranog predsjednika Joea Bidena, koji je ranije igrao važnu ulogu u sprečavanju izgradnje naselja u Jerusalemu.

U ponedjeljak je izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio da je naložio izgradnju 800 stambenih jedinica na Zapadnoj obali.

Okupacija od 1967. godine

Naselja izgrađena na teritoriji koju je osvojio Izrael u ratu 1967. godine smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu i osuđuje ih većina zemalja u svijetu.

Izrael od 1967. godine pod okupacijom drži Istočni Jerusalem i Zapadnu obalu. U Istočnom Jerusalemu se nalazi oko 200.000, a u Zapadnoj obali duplo više jevrejskih doseljenika. Sva novoizgrađena jevrejska naselja na tom području su prema međunarodnim normama ilegalna.

Između Zapadne obale i Jerusalema Izrael je izgradio “zid razdvajanja” kojim sprečava dolazak Palestinaca u Jerusalem.

Uporedo s tim, Izrael od 2006. godine pod embargom drži i palestinsku Gazu.

Izvor : Agencije

Povezane

Zašto Izrael želi anektirati Zapadnu obalu? Zbog čega to podržava predsjednik SAD-a Donald Trump? Kako na to reagiraju Palestinci? Hoće li to umrtviti izglede za uspostavu palestinske države? Gosti emisije:  U Ljubljani je Boštjan Videmšek, novinar i geopolitički analitičar. U Beogradu je Boško Jakšić, također novinar i dugogodišnji vanjskopolitički analitičar. Emisiju vodi i uređuje Harun […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO