Islamabadska deklaracija Turske, Azerbejdžana i Pakistana

Cilj deklaracije je jačanje saradnje na političkom, ekonomskom, mirovnom i sigurnosnom planu, kao i u brojnim drugim oblastima.

Mevlut Cavusoglu, Jeyhun Bayramov i Mehmood Qureshi potpuju Islamabadsku deklaraciju (Anadolija)

Ministri vanjskih poslova Turske, Azerbejdžana i Pakistana potpisali su u srijedu Islamabadsku deklaraciju, čiji je cilj jačanje saradnje na političkom, ekonomskom, mirovnom i sigurnosnom planu, kao i u brojnim drugim oblastima.

U glavnom gradu Pakistana održan je trilateralni sastanak na nivou ministara vanjskih poslova, nakon kojeg su šefovi diplomatija tri države, Mevlut Cavusoglu, Jeyhun Bayramov i Mehmood Qureshi, potpisali Islamabadsku deklaraciju, prenosi Anadolija.

U dolumentu je istaknuto kako ove države pridaju veliki značaj i doprinos promociji mira, stabilnosti i razvoja u svojim regijama, kao i volju za unapređenjem tih ideala za zajednički prosperitet i sigurnost u široj regiji.

U deklaraciji je izražena zabrinutost zbog teških kršenja ljudskih prava i zločina protiv čovječnosti počinjenih nad muslimanskim zajednicama širom svijeta.

Zajednička borba protiv islamofobije

U deklaraciji, u kojoj je potvrđena predanost razvoju regionalnog konsenzusa za mir i razvoj, strane su potvrdile svoju snažnu i jasnu podršku u zaštiti i odbrani suvereniteta država, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti svojih međunarodnih granica.

Turska, Azerbejdžan i Pakistan se slažu kako će uložiti zajedničke napore protiv islamofobije, diskriminacije i progona muslimana na međunarodnoj i regionalnoj sceni, pozdravili su doprinos mirovnog procesa u Afganistanu, prosperitetu, miru i stabilnosti u regiji, kao i napore Pakistana za političkim rješenjem problema u regiji.

Deklaracija se, također, dotiče pitanja Jammu i Kašmira, kiparskog pitanja, napetosti u Egejskom moru i istočnom Meidteranu, Nagorno-Karabaha.

Istaknuta je opredijeljenost za jačanje trgovinskih i investicijskih odnosa između tri zemlje, kao i u oblastima transporta, trgovine, energije, komunikacije, obrazovanja, turizma te informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Izvor: Agencije