Irska se izvinila zbog skandala s domovima za neudane majke

Irska država se službeno izvinila zbog skandala s domovima za neudane majke u kojima je od 1922. do 1998. umrlo oko 9.000 djece.

Izvinjavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj djeci u tim domovima nanijeli veliku nepravdu, rekao je irski premijer (EPA)
Izvinjavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj djeci u tim domovima nanijeli veliku nepravdu, rekao je irski premijer (EPA)

Irska država se u srijedu službeno izvinila zbog skandala s domovima za neudane majke, u kojima je od 1922. do 1998. godine umrlo oko 9.000 djece.

“Država vas je ostavila”, rekao je irski premijer Micheal Martin u Parlamentu, dan nakon objavljivanja dugo očekivanog izvještaja, prenosi Hina.

U izvještaju je rasvijetljena prekomjerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke crkve i države te opća nesklonost društva rađanju takve djece koju su tada smatrali nezakonitom.

“Izvinjavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj djeci u tim domovima nanijeli veliku nepravdu”, kazao je premijer.

Odbačeni od svojih porodica

Nakon petogodišnje istrage, komisija je utvrdila da je umrlo oko 9.000 djece, ili 15 posto od oko 57.000 djece koliko ih je prošlo kroz te ustanove u 76 godina.

Stopa smrtnosti djece rođene izvan braka bila je gotovo dvostruko veća u tim domovima nego drugdje, istaknuo je premijer.

Domovi su prihvatali djevojke i mlade žene koje su njihove porodice odbacile i većina ih nije imala “druge mogućnosti”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj, koji je obuhvatio 18 “Domova za majke i djecu”, gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, zadnji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke crkve.

Rodbina žrtava tvrdi da su djeca zlostavljana jer su ih rodile neudane žene, koje su, kao i njihova djeca, bile mrlja ugledu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva.

U izvještaju se navodi da se “užasavajuća stopa smrtnosti” povezuje s nehumanim životnim uvjetima.

Izvinio se i irski nadbiskup

Djecu koja su se ondje rađala često su uzimali od majki i davali ih na posvojenje, prekidajući svaku vezu s njihovom biološkom porodicom.

Razdoblje koje ide najdalje u prošlost i koje je komisija istraživala pokazuje da “djevojke koje nisu primile spolni odgoj nisu čak znale ni kako su ostale trudne”, a neke su bile žrtve “silovanja i/ili incesta”, rekao je Martin.

“Djeca rođena izvan braka bila su stigmatizirana i s njima se postupalo neljudski”, kazao je.

“Držali smo do pobožnosti, ali nismo pokazali ni najmanju pažnju prema onima koji su je najviše trebali”, dodao je.

Ranije u srijedu žrtvama domova za majke i djecu Katoličke crkve izvinio se irski nadbiskup.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO