Iran predstavio najveći ratni brod u floti

Brod ‘IRIS Makrran omaće proizvodnje, koji je prije bio tanker, može nositi do pet helikoptera.

Najveći iranski ratni brod dug je 228 metara
Najveći iranski ratni brod dug je 228 metara

Iranska mornarica službeno je u flotu uvela najveći vojni brod u zemlji, tokom pomorske raketne vježbe u vrijeme pojačanih napetosti sa SAD-om zbog nuklearnog programa.

Brod “IRIS Makrran”, iranske proizvodnje, koji može nositi do pet helikoptera, pridružio se floti drugih brodova koji imaju sposobnost lansiranja projektila.

Vježbom se nastoje otkloniti nedostaci i ojačati iranske snage

Ratni brod dug 228 metara, koji je ranije bio tanker za naftu, trebao bi pružati logističku podršku, vršiti misije potrage i spašavanja, prevoziti specijalne jedinice i stvari, nuditi zdravstvenu podršku i služiti kao baza za brže brodove.

Lansiranje projektila i testiranje raketa

Tokom dvodnenih vježbi u Omanskom moru, sa mora će lansirati krstareće projektile zemlja-zemlja, testirati rakete sa podmornica, provoditi operacije specijalnih snaga i raspoređivati bespilotne letjelice.

Predstavljanje broda dolazi u periodu pojačanih tenzija između SAD-a i Irana

“Organiziranjem ove vježbe želimo procijeniti našu sposobnost da pravovremeno odgovorimo na potencijalne prijetnje te poboljšati performanse tako što ćemo otkloniti nedostatke i ojačati snage“, rekao je admiral Hamzeh Ali Kaviani, glasnogovornik vježbe.

SAD i njegovi saveznici u regiji, naročito Saudijska Arabija i Izrael, iranski balistički program smatraju prijetnjom te izražavaju zabrinutost da bi Iran rakete velikog dometa mogao opremiti nuklearnim glavama.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO