Iran predstavio najveći ratni brod u floti

Brod ‘IRIS Makrran omaće proizvodnje, koji je prije bio tanker, može nositi do pet helikoptera.

Najveći iranski ratni brod dug je 228 metara

Iranska mornarica službeno je u flotu uvela najveći vojni brod u zemlji, tokom pomorske raketne vježbe u vrijeme pojačanih napetosti sa SAD-om zbog nuklearnog programa.

Brod “IRIS Makrran”, iranske proizvodnje, koji može nositi do pet helikoptera, pridružio se floti drugih brodova koji imaju sposobnost lansiranja projektila.

Vježbom se nastoje otkloniti nedostaci i ojačati iranske snage

Ratni brod dug 228 metara, koji je ranije bio tanker za naftu, trebao bi pružati logističku podršku, vršiti misije potrage i spašavanja, prevoziti specijalne jedinice i stvari, nuditi zdravstvenu podršku i služiti kao baza za brže brodove.

Lansiranje projektila i testiranje raketa

Tokom dvodnenih vježbi u Omanskom moru, sa mora će lansirati krstareće projektile zemlja-zemlja, testirati rakete sa podmornica, provoditi operacije specijalnih snaga i raspoređivati bespilotne letjelice.

Predstavljanje broda dolazi u periodu pojačanih tenzija između SAD-a i Irana

“Organiziranjem ove vježbe želimo procijeniti našu sposobnost da pravovremeno odgovorimo na potencijalne prijetnje te poboljšati performanse tako što ćemo otkloniti nedostatke i ojačati snage“, rekao je admiral Hamzeh Ali Kaviani, glasnogovornik vježbe.

SAD i njegovi saveznici u regiji, naročito Saudijska Arabija i Izrael, iranski balistički program smatraju prijetnjom te izražavaju zabrinutost da bi Iran rakete velikog dometa mogao opremiti nuklearnim glavama.

Izvor: Al Jazeera