ILO traži bolju zaštitu radnika koji rade od kuće

Na prvom vrhuncu pandemije COVID-19 gotovo 20 posto radnika u svijetu bilo je prisiljeno raditi od kuće, procjenjuje Međunarodna organizacija rada.

U Evropi su zemlje s najvećim brojem radnika koji rade od kuće Velika Britanija, Nizozemska, Finska i Austrija (EPA - Ilustracija)

Radnici koji rade od kuće trebaju bolju zakonsku zaštitu, poručila je Međunarodna organizacija rada (ILO), u kontekstu pandemije COVID-19, zbog koje jača taj trend.

Agencija Ujedinjenih naroda je procijenila u izvještaju da je 20 posto radnika u svijetu bilo prisiljeno raditi od kuće na prvom vrhuncu pandemije u prvim mjesecima prošle godine.

Prije pandemije od kuće je radilo oko 260 miliona ljudi, što je 7,9 posto globalne radne snage.

Slabije socijalno osiguranje

Gotovo 166 miliona tih ljudi bilo je u Aziji, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

U Evropi su zemlje s najvećim brojem radnika koji rade od kuće Velika Britanija, Nizozemska, Finska i Austrija.

ILO je u izvještaju upozorio da industrijski radnici koji rade od kuće i radnici koji od kuće rade za digitalne platforme imaju slabije socijalno osiguranje.

Propise o socijalnom osiguranju često se ne provodi pravilno, a mnogi takvi radnici ga ni nemaju, jer su klasificirani kao samozaposleni.

Omogućiti pravedne plate

ILO je utvrdio da radnici koji rade od kuće zarađuju znatno manje od ostalih, čak i kad se isključe faktori kao što su dob, obrazovanje i radno mjesto.

Prijete im i zdravstveni rizici, izostanak pristupa osposobljavanju te poteškoće prilikom pridruživanja sindikatima.

Kako bi riješili te probleme, tim radnicima treba omogućiti pravedne plate, socijalno osiguranje i regulirano radno vrijeme, zaključio je ILO.

Izvor: Agencije