Britanska varijanta korone potvrđena u 50 zemalja

Svjetska zdravstvena organizacija napominje da je raširenost dviju novih varijanti korona virusa vjerovatno jako potcijenjena.

Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira, ističu iz WHO-a (EPA)
Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira, ističu iz WHO-a (EPA)

Novi soj korona virusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunološki odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o “zabrinjavajućoj varijanti”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira”, ističe WHO.

“Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još varijanti virusa.”

‘Zaraznija varijanta virusa’

Virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19.

Britanska varijanta virusa, VOC 202012/01, o kojoj je WHO obaviješten prvi put 14. decembra, pronađena je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi organizacija Ujedinjenih naroda.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji.

Praćenje kontakata pokazalo je da je nova varijanta virusa više zarazna.

‘Potcijenjena raširenost novih varijanti’

Varijanta identificirana u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. decembra, detektirana je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zaraznija od varijanti koje su do sada cirkulirale tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer.

WHO napominje da je raširenost tih dviju novih varijanti virusa vjerovatno jako potcijenjena.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO