Joe Biden će Samanthu Power imenovati za čelnicu USAID-a

Samantha Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima te savjetnica bivšeg predsjednika Baracka Obame za ljudska prava.

Samantha Power je novinarsku karijeru počela tokom opsade Sarajeva (Reuters)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden imenovat će Samanthu Power za čelnicu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Power je nekadašnja ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima te savjetnica bivšeg predsjednika Baracka Obame za ljudska prava, prenosi Anadolija.

Iz Bidenovog tima su saopćili da je Power diplomata koja se ranije tokom karijere suočila sa značajnim izazovima i krizama te koja će uspješno sarađivati ​​s američkim partnerima i okupiti međunarodnu zajednicu, suočenu s velikim izazovima.

Novinarka i borac za ljudska prava

“Kao čelnica USAID-a, sarađivat će ​​s našim partnerima na suzbijanju pandemije COVID-19, podizanju ranjivih zajednica, borbi za vrijednost svakog čovjeka i unapređivanju američkih ideala i interesa širom svijeta“, navodi se u saopćenju.

Samantha Power je bivša novinarka i borac za ljudska prava, a dužnost stalnog predstavnika SAD-a pri UN-u obnašala je u periodu 2013-17.

Novinarsku karijeru je počela tokom opsade Sarajeva.

Power je svjetskoj javnosti poznata i po knjizi iz 2003. godine Problemi iz pakla, za koju je dobila Pulitzerovu nagradu, u kojoj se osuđuju Sjedinjene Američke Države što nisu spriječile kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Ruandi i drugim dijelovima svijeta.

Izvor: Agencije