Vlada Kuvajta podnijela ostavku

Ostavka je odraz nestabilnosti, smanjenog povjerenja javnosti i najgore ekonomske krize te naftom bogate zemlje poslije više desetljeća.

Zastupnici su optužili premijera da za ministre postavlja provoaktivne i nekvalificirane ljude (AFP)

Vlada Kuvajta podnijela je u utorak ostavku, poslije niza sukoba sa zastupnicima, koji su dugo potresali tu zemlju s najjačim parlamentom u Zaljevu.

Ostavka nije iznenađenje, jer je tridesetak zastupnika podržalo inicijativu za nepovjerenje Vladi ovog mjeseca, ali je odraz nestabilnosti, smanjenog povjerenja javnosti i najgore ekonomske krize te naftom bogate zemlje poslije više desetljeća.

Ministri su podnijeli ostavku nakon što su nedavno izabrani članovi Parlamenta, uključujući više od 60 procenata novih lica, kritizirali premijera zbog novih imenovanja u Vladi, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Odluka da se ponovo imenuje raniji predsjednik Parlamenta iz elitne trgovačke porodice izazvao je gnijev novih zastupnika, nezadovoljnih zbog korupcije i patronažnog sistema u zemlji.

Tuča zastupnika u Parlamentu

Premijer šeik Sabah al-Khalid al-Sabah sada mora podnijeti ostavke vladaru Kuvajta, emiru Nawafu al-Ahmedu al-Sabahu, i očekuje se da će ih on prihvatiti.

Zastupnici su prošle sedmice optužili premijera da za ministre postavlja provoaktivne i nekvalificirane ljude, prenijeli su lokalni mediji.

Druge tačke spoticanja odnosile su se na izbor ministra unutrašnjih poslova i pravde, koji se protive nacrtu zakona o ljudima bez državljanstva, čijem se usvajanju Parlament nada.

Napetost je pojačana tokom sjednice Parlamenta prošle sedmice, kada se galamilo, a bilo je i tuče.

Čuvari su jedva uspjeli zaustaviti zastupnike u tradicionalnoj odjeći dok su se gurali, vičući na pristalice i prijatelje predsjednika Parlamenta.

Izvor: Agencije