UN: Američko proglašavanje Husa teroristima imat će posljedice

Ujedinjeni narodi su situaciju u Jemenu već nazvali najvećom svjetskom humanitarnom krizom.

Odlazeća američka administracija najavila je da će proglasiti pokret Husa u Jemenu za inostranu terorističku organizaciju (EPA)

Ujedinjeni narodi upozorili su da bi odluka Sjedinjenih Američkih Država o proglašenju pokreta jemenskih Husa za teroriste mogla da ima ozbiljne humanitarne i političke posljedice.

Odlazeća američka administracija najavila je da će proglasiti pokret Husa u Jemenu za inostranu terorističku organizaciju.

“Strahujemo da će ta odluka negativno uticati na uvoz prehrambenih namirnica i drugih bitnih proizvoda u trenutku kada sve veći broj građana Jemena umire od gladi”, rekao je portparol UN-a Stephane Dujarric, prenosi Tanjug pozivajući se na Reuters.

On je dodao da je UN zabrinut da bi proglašavanje Husa teroristima moglo štetno da djeluje na napore u cilju obnove političkog procesa u Jemenu.

Planovi SAD-a

SAD planira proglasiti pokret jemenskih Husa stranom terorističkom organizacijom, izjavio je ranije američki potpredsjednik Mike Pompeo.

Proglašenje pokreta terorističkom organizacijom bilo je proteklih sedmica predmet žestoke rasprave u kabinetu predsjednika na odlasku Donalda Trumpa, a odluka je odgođena zbog internih neslaganja oko utvrđivanja iznimki za humanitarnu pomoć, reklo je nekoliko izvora.

“Svrha proglašenja je da Ansar Allah odgovara za svoja teroristička djela, uključujući prekogranične napade kojima se prijeti civilnom stanovništvu, infrastrukturi i komercijalnim isporukama”, naveo je Pompeo u saopćenju, koristeći zvanično ime pokreta.

Pokret je vodio kampanje u kojima je “ubijeno mnogo ljudi, nastavlja destabilizirati regiju i uskraćuje ljudima Jemena mirno rješenje konflikta”, dodao je.

Teške posljedice odluke za civile

Pobunjenička grupa kontrolira veliki dio Jemena i već je pod američkim sankcijama.

Međutim, proglašenjem terorističke grupe očekuje se da će se vanjski akteri prepasti da vrše mnoge transakcije s vlastima koju čine ovi pobunjenici, uključujući bankarske transakcije i kupovinu hrane i goriva.

Ujedinjeni narodi su situaciju u Jemenu već nazvali najvećom svjetskom humanitarnom krizom.

Također, stavljanjem Husa – povezani s Iranom – na  listu terorističkih organizacija novom američkom predsjedniku Joe Bidenu moglo bi otežati uspostavu dijaloga s Teheranom i povratak u sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Izvor: Agencije