U Maleziji vanredna situacija do augusta, suspendiran parlament

Malezijski kralj odobrio je višemjesečnu vanrednu situaciju u zemlji zbog korona virusa kojom se zaustavljaju i svi pokušaji za raspisivanje izbora.

Analitičari su ocijenili da je uvođenje vanredne situacije pretjerano i da je riječ o političkoj odluci (EPA)

Malezijski kralj odobrio je vanrednu situaciju u zemlji zbog korona virusa kojom se rad parlamenta suspendira do augusta i zaustavljaju se svi pokušaji za raspisivanje izbora.

Premijer Muhyiddin Yassin u televizijskom obraćanju uvjeravao je građane da vanredna situacija “nije vojni puč i da se neće određivati policijski sat”.

Vanredna situacija će trajati do 1. augusta ili kraće, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije, prenosi Beta.

Odluka o uvođenju vanrednog stanja saopćena je dan pošto je kralj objavio da će najveći malezijski grad Kuala Lumpur, te države Sabah, Selangor, Penang i Johor, koje su u najvećem riziku od širenja virusa od sutra biti u dvosedmičnoj blokadi.

‘Politička odluka’

Vanredna situacija nastupa u trenuku kada najveća opoziciona partija nastoji da dobije podršku kralja za prijevremene izbore.

Kralj je rekao da će izbore raspisati kada pandemija bude oslabila i kada bude bilo sigurno održavanje glasanja.

Analitičari su ocijenili da većina ljudi razumije potrebu za ograničavanjem kretanja, ali da je uvođenje vanredne situacije pretjerano i da je riječ o političkoj odluci.

Malezija ima 138.224 zaraženih korona virusom i 555 osoba je umrlo od COVID-a 19.

Izvor: Agencije