Turska i Grčka 25. januara nastavljaju pregovore

Planovi za razgovore prošle godine su propali nakon neslaganja zbog turskog istraživačkog broda razmještenog u spornim vodama.

Dvije članice NATO-a se spore oko granica svojih kontinentalnih ploča, energetskih prava, zračnog prostora i statusa nekih otoka (Reuters)

Turska i Grčka će nastaviti sa suspendiranim istraživačkim pregovorima o teritorijalnim pretenzijama u Sredozemnom moru i drugim problemima 25. januara u Istanbulu, objavilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

Planovi za razgovore prošle godine su propali nakon neslaganja zbog turskog istraživačkog broda razmještenog u spornim vodama. Brod je od tada vraćen, navodi se.

Ankara i Atina su u ponedjeljak objavili kako su spremni nastaviti sa pregovorima o istraživanju koji su prekinuti 2016. godine nakon 60 rundi u 14 godina.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je kako će njegova Vlada učestvovati u razgovorima.

Brojne sporne tačke

„Želimo imati plodan i produktivan odnos sa Turskom. Vjerovatno je došlo vrijeme da prekinemo sa govorkanjima i sjednemo i dogovorimo datum“, rekao je on novinarima u Lisabonu, dodavši kako zvaničnici trebaju stalno biti u kontaktu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu će vjerovatno u utorak govoriti o sporu sa Grčkom i novim naporima na medijaciji kada bude razgovarao sa EU ambasadorima. On ima u planu posjetu Briselu 21. januara.

Dvije članice NATO-a se spore oko granica svojih kontinentalnih ploča, energetskih prava, zračnog prostora i statusa nekih otoka. Do eskalacije je moglo doći kada su se turski i grčki vojni brodovi sudarili u augustu.

Izvor: Al Jazeera i agencije