Trump: Pokušaj mog opoziva je smiješan

Ovo je najveći lov na vještice u historiji politike, mislim da izaziva ogroman gnjev, rekao je odlazeći američki predsjednik.

Sada je vrijeme za oporavak naše zemlje, sada je vrijeme za mir i spokoj, rekao je Trump. (Reuters)

Odlazeći američki predsjednik Donald Trump, koji je pod pritiskom da podnese ostavku nakon što su njegove pristalice provalile u zgradu Kongresa, izjavio je u utrorak da postoji ogroman gnjev povodom pokušaja da se on opozove, ocjenjujući da je taj potez “smiješan“.

Trump se prvi put obratio novinarima nakon pokretanja glasanja o njegovom opozivu, koje će početi u srijedu u Zastupničkom domu, dodavši da je ovo “najveći lov na vještice u historiji politike”.

“Ne želim nasilje“, rekao je on reporterima nakon što je posjetio zid kod američko-meksičke granice u Alamu, Texas, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Trump osuđuje pokušaj demokrata da ga skinu sa vlasti zbog tvrdnji da je podsticao nasilje u Kongresu.

“Ovo je najveći lov na vještice u historiji politike. Mislim da izaziva ogroman gnjev. A pokušaj opoziva je smiješan”, kazao je on.

Gašenje naloga ‘katastrofalna greška’

“Amandman 25 za mene predstavlja nikakav rizik. Ali ova će se stavka odraziti negativno na Joea Bidena i njegovu administraciju. Biden, pazi koje su tvoje želje”, dodao je, prenijela je Anadolija.

Ponovio je kako poziva na “umjerenost”.

“Sada je vrijeme za oporavak naše zemlje. Sada je vrijeme za mir i spokoj”, rekao je Trump.

Reagovao je i na upad u zgradu Kongresa.

“Prošle srijede, milioni građana vidjeli su upad u Kongres i lutanje njegovim hodnicima. Kao što sam uvijek govorio tokom svog mandata, mislim da bismo trebali poštivati ​​američku historiju i tradiciju. Razlog zašto smo danas ovdje jeste još jednom naglasiti da moramo štititi vladavinu zakona i podržavati naše sigurnosne snage u Americi”, naveo je Trump.

Odlazeći američki predsjednik smatra da je gašenje njegovog naloga na Twitteru “katastrofalna greška“ i opisao je veliku tehnološku firmu kao “katastrofalnu“, dodaje Independent.

Izvor: Agencije